Pobjegao najtraženjih bosanski terorista: Imamović sa porodicom prešao u Libiju

Radikalni vehabijski vođa iz Maoče, koji se nalazi na listi deset najtraženijih terorista svijeta, otišao je u Siriju još 2013. i odveo cijelu svoju porodicu. Nakon što je tri godine proveo u sirijskom gradu Azazu, koji su ruske snage u potpunosti uništile u vazdušnim napadima, Imamoviću se izgubio svaki trag. Sve donedavno

Nusret Imamović (Foto: YouTube/ Printscreen)

Dok u Siriji traju završne borbe protiv terorista Islamske države (ISIL) i jedinica El-Nusra Fronta, bezbjednosne agencije širom svijeta dobivaju razne informacije o tome gdje se nalaze i kriju njihovi državljani, koji su se pridružili ovim terorističkim organizacijama. 

Jedan od njih je i državljanin BiH, Nusret Imamović, piše “Avaz”.

ĆEKA SE UDALA

Kako je objavio taj list, ovaj radikalni vehabijski vođa iz Maoče, koji se nalazi na listi deset najtraženijih terorista svijeta, otišao je u Siriju još 2013. i odveo cijelu svoju porodicu.

Nakon što je tri godine proveo u sirijskom gradu Azazu, koji su ruske snage u potpunosti uništile u vazdušnim napadima, Imamoviću se izgubio svaki trag. Sve donedavno.

“Prema nezvaničnim podacima naših bezbjednosnih agencija, Imamović je ipak uspio početkom februara da pobjegne na teritoriju Libije da članovima porodice, suprugom i troje djece. S njim su se u Libiju prebacili i članovi jedinice koja ga je čuvala. Jedna ćerka mu se u Siriji udala za Saudijca i navodno je prošle godine napustila tu zemlju.

Imamović se Libije dokopao uz pomoć članova El-Nusra Fronta, koji su mu pomogli da početkom godine ne padne u ruke ruskim snagama. Za razliku od njega, većina državljana BiH u Siriji je zarobljena.

RUTA KA IRAKU

“Avaz” saznaje i da su Emira Ališića i Aliju Keserovića prošle godine zarobile kurdske snage.

U Siriji se i dalje nalazi na desetine državljana BiH i članova njihovih porodica.

Nezvanični podaci govore da je u Siriji još i na desetine djece, koje međunarodne organizacije pokušavaju da vrate u BiH.

Neki državljani BiH pokušali su da dođu i do Iraka, ali su ih, navodno, uhapsile kurdske snage. Njihova imena za sada nisu objavljena.

NA INTERPOLOVOJ POTJERNICI 25 DRŽAVLJANA BIH

Na Interpolovoj crvenoj potjernici i dalje se nalazi oko 25 državljana BiH zbog pridruživanja ISIL-u i terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku.

Interpol već tri godine traga za Ramom Grahovićem, Ibrom Ćufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem, Senadom Kasupovićem, Saudijcem s pasošem BiH Ahmedom Zuharijem, Amirom Džinićem, Hamzom Labidijem, Edinom Alijevom, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Adnanom Hodžićem, Edinom Muftićem…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!