Tuga i bol u kući Vujoševića: Vratio mi se sin, moja ljudina, kad su ga pronašli kao da se ponovo rodio

Vujoševići su glasovita porodica, nadaleko poznata po čojstvu i herojstvu. Pa, kako priča selo, ni Darko nije mogao drugim putem. Iako je bol slomio njegovu suprugu Mirjanu, oca i majku, braću Miodraga i Veska, oni snažno nose teret tuge koja ih je zavila u crno

Foto: Privatna arhiva

Tiho je bilo u ponedjeljak na Fundini. Jedino je sjeverac remetio tišinu udarajući o ljuti kamen.

U kući Stanka i Marije Vujošević već 24 dana vladaju muk i nevjerica. Još od časa kada su čuli da se njihov sin Darko utopio 3. februara pokušavajući da spase tročlanu porodicu koja je nastradala u Skadarskom jezeru kada se prevrnuo čamac.

Tragedija se dogodila ispod manastira Vranjina, a nastradali su muž i žena, Jana i Ratko Kumburović, i njihova ćerka Nina. Tijela trudnice Jane i Nine su pronađena, dok se za Ratkovim tijelom još traga.

Tragedija se desila na dva metra od obale, kada je talas zapljusnuo čamac. Kada se čamac prevrnuo, Darko se brzo domogao obale, ali se vratio u nemirno jezero kako bi spasao tročlanu familiju. Skočio je da ih spase i ne sluteći da ide na onaj svijet.

Vujoševići su glasovita porodica, nadaleko poznata po čojstvu i herojstvu. Pa, kako priča selo, ni Darko nije mogao drugim putem. Iako je bol slomio njegovu suprugu Mirjanu, oca i majku, braću Miodraga i Veska, oni snažno nose teret tuge koja ih je zavila u crno.

“Sve sam govorila da mi ga je naći kao da bi mi se ponovo rodio. I evo, suze su stale, a Darko mi se vratio, moj junak, moja ljudina”, priča majka Marija, vidno bolesna žena

“A dugo sam bila u muci hoće li mi ga pronaći. I, eto, desilo se. Mnogo ljudi nas je zvalo za pomoć, hvala roniocima i svima onima koji su dan i noć bili uz nas. Nije bilo lako sve ovo proći. Šta ću, ostala su mi još dva sina, moje dvije planine”.

Foto: Privatna arhiva

I Stanko stoički podnosi tragediju. Kako reče, nema druge, mora se s narodom.

“Ponosni smo na našeg Darka. Poginuo je spasavajući druge živote. Znam da je on preživio da bi mu bilo teško. Sin mi je bio veliki čovjek”, dodaje Stanko.

PRIZNANJE

Darkov mlađi brat Vesko zahvalan je “Novostima” na posthumnom priznanju za “najplemenitiji podvig”.

“To je zaista gest koji će pamtiti cijela naša familija. Darko se sa Kumburovićima družio 20 godina. Posljednje tri godine je radio sa Ratkom, a evo zajedno su skončali. Monaha Neofila koji je upravljao čamcem upoznao je u manastiru. Nemojte mi zamjeriti što sam škrt na riječima. Nije mi lako, mnogo toga mi se muti u osećanjima i glavi. Eto, posle dvadeset dana smo ga pronašli, a ostalo je samo toliko do četrdesnice od njegovog stradanja. Svima smo zahvalni, posebno roniocima Regionalnog centra iz Bijele, našim komšijama, i svim znanim i neznanim ljudima. Sate su sa nama provodili na obali Skadarskog jezera gledajući da li će na površini izroniti tijelo moga brata”, dodaje Vesko.

“Jako mi je teško i morate me razumjeti. Nema slikanja, jer će za to biti vremena. Ne zamjerite”.

A Fundina, koja je opjevana u junačkim pjesmama, sabrala se oko svojih plemenika Vujoševića. Nema čovjeka u kraju koji ne kaže lijepu riječ o toj porodici i o nesrećnom Darku. Njegov drug iz djetinjstva Vesko kaže da još ne vjeruje u ono što se desilo.

Foto: Privatna arhiva

“Bili smo nerazdvojni, provodili dane i noći, družili se, kovali planove. I to sve odniješe talasi jezera u trenu”, kaže Darkov drugar iz djetinjstva.

Tijelo Darka Vujoševića izloženo je u gradskoj kapeli na Čepurcima, a sahranjen je danas u rodnom kraju.

MEMORIJALNA AKCIJA DAVANjA KRVI

U Podgorici je, u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi “Sveti novomučenici momišićki”, organizovana memorijalna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

“Ova, osamnaesta akcija davanja krvi, bila je jedna od najbrojnijih i imala je memorijalni karakter. Organizovana je u spomen i čast tragično preminulom Darku Vujoševiću, koji je bio aktivni član ovog udruženja. Ovu akciju posvetili smo njemu i porodici Kumburović, koja je takođe nastradala u tom nemilom događaju”, kazao je Danilo Radović, predsjednik Udruženja.

MONAH

Monah manastira Vranjina Neofil, koji je upravljao čamcem, uhapšen je i tereti se za teško djelo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opasnosti. “Novosti” saznaju da ga je ovih dana mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posjetio u istražnom zatvoru u Spužu.

“Večernje novosti”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!