Njemci su uveli euro prije 21 godinu ali još čuvaju njemačke marke, svota je nevjerovatna

Mediji uvijek iznova svjedoče i o spektakularnim nalazima njemačkih maraka. Nedavno je jedan građanin, naslijedivši svog oca, u njegovim vrtnim patuljcima pronašao kovanice stare valute u vrijednosti od 26 eura. Mnogo više (637.000 maraka) je u zaboravljenom sefu porodične kompanije pronašao jedan bračni par iz Manza

Građani Njemačke, 21 godinu nakon uvođenja eura, drže pohranjeno njemačkih maraka u vrijednosti od 12,3 milijardi, objavila je u petak Njemačka centralna banka.

„Njemačka je jedna od šest zemalja u zoni eura koje neograničeno mijenjaju kako novčanice tako i kovanice stare valute u euro“, rekao je Johannes Beermann iz Njemačke centralne banke (Deutsche Bundesbank).

On je rekao da se volumen zamijenjenih maraka u eure u ovoj godini povećao, što se povezuje s činjenicom da su podružnice središnje banke tokom pandemije bile zatvorene za promet s klijentima.

Krajem novembra količina novčanica i kovanica njemačkih maraka koja se još uvijek nalazi kod građana procijenjena je na 12,3 milijardi maraka, odnosno 6,29 milijardi eura, prenosi “Jutarnji list”.

Mediji uvijek iznova svjedoče i o spektakularnim nalazima njemačkih maraka. Nedavno je jedan građanin, naslijedivši svog oca, u njegovim vrtnim patuljcima pronašao kovanice stare valute u vrijednosti od 26 eura. Mnogo više (637.000 maraka) je u zaboravljenom sefu porodične kompanije pronašao jedan bračni par iz Manza.

Stručnjaci procjenjuju da se veliki dio nepromijenjenih maraka još uvijek nalazi u inostranstvu.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!