Nakon 100 godina u Africi snimljen crni leopard (VIDEO)

Mada su postojali usmnei izvještaji o viđenju crnih pantera, odnosno crnih leoparda u Africi, zadnja empirijska potvrda takvog događaja u obliku fotografije dogodila se prije jednog vijeka, 1909. godine u Etiopiji

Foto: Printscreen

Izgleda da mitski afrički crni leopard zaista postoji, piše CNN.

Grupa biologa zabilježila je nevjerovatne snimke prekrasne velike mačke kako hoda predjelima Kenije, što su prvi snimci te životinje u Africi od 1909. godine.

Biolog Nick Pilfold iz Zoološkog vrta San Diego ispričao je da su mjesecima pratili i čekali da se pojavi crni leopard kako bi ga mogli snimiti. Pilfold i njegovi saradnici postavili su prošle godine kamere na daljinsko upravljanje u blizini parka Loisaba Conservancy kako bi pratili populaciju leoparda. Ubrzo su čuli od lokalnog stanovništva da se na tom području kreće crni leopard.

“Povećali smo broj kamera. U roku od nekoliko mjeseci više puta smo uočili životinju”, rekao je biolog, prenosi Index.hr.

CRNI PANTER

Kada se govori o crnom panteru najčešće se misli na leoparda ili ponekad jaguara čije je krzno crne boje umjesto, kao što to obično biva kod tih životinja, žućkaste s crnim uzorcima. Crni leopard stoga nije neka posebna vrsta, već se radi o melanizmu, odnosno prekomjernoj proizvodnji pigmenta, rekao je Pilfold. Iako se leopardovo krzno čini crnim, u odgovarajućim svjetlosnim uslovima, poput posmatranja kroz noćne infracrvene kamere, mogu se vidjeti šare na krznu.

“Melanizam se javlja kod oko 11% svjetske populacije leoparda, ali većina takvih vrsta leoparda živi u jugoistočnoj Aziji”, rekao je Pilfold. “Crni leopardi su u Africi izuzetno rijetki”.

LOŠA FOTOGRAFSKA OPREMA

Mada su postojali usmnei izvještaji o viđenju crnih pantera, odnosno crnih leoparda u Africi, zadnja empirijska potvrda takvog događaja u obliku fotografije dogodila se prije jednog vijeka, 1909. godine u Etiopiji.

“Vrlo je vjerovatno da su crni leopardi sve vrijeme prisutni u Keniji, ali je nedostajala visokokvalitetna fotografska oprema koja bi to potvrdila”, rekao je Pilfold.
 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!