U potrazi za serijskim ubicom u BiH još 130 policajaca: Dobro istreniran, ne ostavlja trag

Bio je pripadnik El Mudžahidin jedinice, a ko zna ko ga je sve obučavao. Da je dobro obučen pokazuje njegovo ponašanje. On se kreće uz prugu i ne ostavlja trag, a od ranije znamo da je za prebacivanje koristio voz. Po konfiguraciji tijela se vidi da je dobro treniran i zbog toga on preživljava, rekao je izvor portala Klix.ba

Edin Gačić

Policija još intenzivno traga za višestrukim ubicom Edinom Gačićem koji je već sedam dana u bjekstvu.

Kako saznaje Klix.ba od izvora bliskih istrazi, a nakon obavljenih razgovora s osobama koje su bile u zatvoru s Gačićem, sve ukazuje na to da je pomno planirao svoj krvavi pohod.

Tako je Gačić, koji je iz zatvora izašao u julu 2017. godine, u zatvoru trenirao i vježbao svoje tijelo da izdrži u ovakvim situacijama s minimalno hrane i vode.

“Bio je pripadnik El Mudžahidin jedinice, a ko zna ko ga je sve obučavao. Da je dobro obučen pokazuje njegovo ponašanje. On se kreće uz prugu i ne ostavlja trag, a od ranije znamo da je za prebacivanje koristio voz. Po konfiguraciji tijela se vidi da je dobro treniran i zbog toga on preživljava”, rekao je izvor portala Klix.ba.

POLICIJA PRONAŠLA TRAGOVE DA JE BIO NA ODREĐENIM LOKACIJAMA

Računa se da je konzumirao minimalno hrane i vode u posljednjih sedam-osam dana, što govori da je pripremio organizam za sadašnju situaciju. Policijski službenici su pronašli tragove koji ukazuju na to da je bio na određenim lokacijama, ali je još na korak ispred njih.

“Mobilni je ostavio na mjestu gdje je ubio Sauda Sultanića, što nam govori da je školovan i da zna da bismo ga našli da ima mobilni uz sebe. On jeste asocijalna osoba, psihopata i šizofrenik, ali vrlo dobro zna šta radi. Takođe, on uživa u ovome, jer se to vidi po načinu ubijanja. Ubija sve na isti način i ostavlja svoj potpis”, rekao je izvor za Klix.ba.

Policijski službenici strahuju da se ne desi neko novo ubistvo. Zbog toga su sve resurse i ljudstvo uložili u potragu za ovim opasnim ubicom. Stigla je i pomoć iz drugih kantona Federacije BiH i do podneva je na terenu već novih 130 policijskih službenika.

Policajac Mahir Begić

NEPRISTUPAČAN TEREN

“Sve naše organizacione jedinice stavljene su na raspolaganje i prilagodili smo radno vrijeme situaciji. Radimo na intenzivnoj potrazi”, kazala je za Klix.ba portparolka MUP-a KS Suvada Kuldija.

MUP KS se uključio u potragu i prije ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića, a nakon što je raspisana potraga za njim.

Veliki problem je to što policijske agencije nemaju dovoljno službenika, a oprema kojom raspolažu je zastarjela ili nije prilagođena ovakvim vrstama potraga. Naime, Gačić se kreće vrlo nepristupačnim terenom, šumovitim predjelima u kojima nema mobilnog signala niti rasvjete i vješto krije trag i miris.

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti nakon što Gačića uhapse i ponovo odsluži kaznu jer, podsječa taj portal, uprkos upozorenja KPZ-a Bihać u kojem se navodi da u procesu tretmana s Gačićem nije postignut značajniji uspjeh i da je izvjesno da će ponoviti krivično djelo, niko nije reagovao, a on je počinio dva ubistva u nekoliko dana. BiH nema sistem kojim bi se ovakvi slučajevi riješili. Maksimalna zatvorska kazna na koju osobe poput Gačića mogu biti osuđene je 45 godina, ali rijetki su dobili kaznu veću od 40 godina. Uprkos tome što je ranije izvršio dva ubistva, osuđen je na 19 godina i 11 mjeseci zatvora. Ubio je saborca i vlastitu majku. Psihijatrijsko liječenje mu je određeno samo dok je trajala zatvorska kazna.

Četrdesettrogodišnji Gačić rođen je u Banjaluci iz koje se nakon odslužene kazne odselio, a stan prodao. Otac mu je umro kada je imao sedam godina, a sa sestrom ne kontaktira. Nakon rata živio je u Sanskom Mostu dok nije ubio saborca. Majku je usmrtio kada je izašao na dopust iz zatvora.

“Vještak psihijatar je, dajući nalaz za prvo suđenje, konstatovao da je riječ o fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju izvršenja svojih ideja bez obzira na to kako one devijantne bile”, navedeno je u dopisu iz KPZ-a Bihać.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!