Plav: Suspendovana četiri tehničara u Hitnoj pomoći zbog navodnih malverzacija

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore je suspendovao glavnu sestru jedinice Mersihu Feratović i tehničare Adisa Canovića, Miralema Kojića i Demira Đeševića

Foto: ZHMP.ORG

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Saša Stefanović suspendovao je četiri medicinska tehničara u Plavu, na čelu sa glavnom medicinskom sestrom, i protiv njih podnio krivične prijave zbog sumnje da su u protokol pacijenata upisivali “fantom pacijente”, piše “Dan”.

Prethodno je otkaz dobio rukovodilac plavske Hitne pomoći, primarijus Sabahudin Pupović, specijalista interne medicine, koji je juče u izjavi za “Dan” tvrdio da se radi o progonu od direktora Zavoda HMP Crne Gore Saše Stefanovića.

Direktor Stefanović je kratko saopštio da se u slučajevima tehničara radi o suspenzijama, a o otkazima će se odlučivati nakon završetka pravosudnih postupaka, koje je on pokrenuo kod nadležnog organa.

“Ovdje se radi o vrlo ozbiljnim stvarima i ja se time neću baviti preko novina, samo u dijelu da su to, po mojoj prijavi, preuzeli nadležni državni organi koji se bave privrednim kriminalom. To su, dakle, vrlo ozbiljne stvari i moja uloga je bila da reagujem onako kako zakon nalaže, a nadležni, u čije ruke je to predato, reći će svoje nakon svih istražnih ili izviđajnih radnji”, kazao je Stefanović.

Osumnjičeni, tvrdi on, pokušavaju da se brane pričama, ali važno je da se dođe do istine i da svako odgovara za ono šta je uradio, ili će biti oslobođen.

“Zašto bih ja prema nekom postupao bez nekog osnova? Oni su, dakle, suspendovani zbog počinjenih radnji koje se kose sa zakonima Crne Gore, te slijede disciplinski postupci u kojima će se to riješiti. Prvenstveno je teška stvar što se radi o dvoje rukovodilaca, doktoru i glavnoj sestri, koji treba da prate da se ne desi nešto što je kriminalno, a ne oni da to rade, ili da se to radi u njihovim smjenama. S obzirom na to da je stvar predata nadležnom organu, ja o tom toliko, a nadležni će više”, kazao je Stefanović.

Pupović je podsjetio da je otkaz dobio iz razloga što je otišao na godišnji odmor, ali mu direktor to nije priznao već podveo pod neopravdane izostanke s posla, te protiv njega podnio krivičnu prijavu, koja je, kako kaže, odbačena kao neosnovana.

“Taj direktor u svom selektivnom postupanju prema radnicima jedinice HMP Plav se ne zaustavlja. U posljednja četiri mjeseca, po svom nahođenju i iz samo njemu znanih razloga, meni je dao otkaz, a četiri tehničara je suspendovao. To su glavna sestra jedinice Mersiha Feratović i tehničari Adis Canović, Miralem Kojić, Demir Đešević, sve veoma sposobni, obučeni i kvalitetni radnici, bez mrlje u radnoj karijeri”, kazao je Pupović, prenosi CdM.

Pored tih suspenzija, dodaje on, Stefanović je dao otkaz i radnici u obračunskoj službi Zavoda, Ljiljani Peruničić.

“Koja se veoma trudila da svoj posao radi profesionalno i zakonito! On tehničaru Kojiću nije dozvolio ni korišćenje slobodnih dana koji ga sleduju za ženidbu. Tehničarima je na dušu stavio da su upisivali fantom pacijente u protokol bolesnika, iako su oni svoj posao radili vrlo profesionalno i čitko, što je lako provjeriti, a što lično znam jer sam im sve to ja potpisivao”, kazao je doktor Pupović.

Naglašava da su svi radnici u lokalnoj sredini i šire prepoznati po svojoj humanosti i kvalitetu, jer su, kaže, uvijek bili spremni da daju maksimum od sebe, čak i u svoje slobodno vrijeme, posebno kad su bile nesreće u pitanju.

“To direktora Stefanovića ne zanima, niti što su svi pomenuti radnici jedini hranitelji svojih porodica. On se učaurio u podršci nekolicine podobnih doktora i tehničara koje koristi za svoje potrebe po metodi štapa i šargarepe. U maniru da je on sve i sja — tužilac, sudija, advokat… Za svoje ambicije i sujetu upregao je i pravnu službu Zavoda, instrumentalizovao sindikat, čiji predsjednik je samo formalno na tom mjestu, što potvrđuje činjenica da se nijednom nije oglasio u vezi ovih otkaza i suspenzija”, tvrdi Pupović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!