Senad Pećanin: Dragan Čović je jedini lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi Republiku Srpsku

Činjenica da su od cijelog diplomatskog kora u BiH operetnoj vojnoj paradi u slavu genocida prisustvovali ambasadori Rusije i Hrvatske, kao i premijerka Srbije, još jednom svjedoči da Beograd i Zagreb u Moskvi imaju moćnog pokrovitelja u ponovo oživjelom projektu podjele BiH i palestinizaciji Bošnjaka. Sada je jasno da je HDZ-ova suzdržanost povodom glasanja u parlamentu BiH o rezolucijama o osudi genocida u Srebrenici i zahtjevu za ubrzanjem integracije države u NATO u potpunosti usklađena sa zahtjevima Kremlja, rekao je Pećanin

Senad Pećanin (Foto: Printscreen/FACE TV)

Senad Pećanin, advokat i politički analitičar, za Klix.ba je prokomentarisao jučerašnje pojavljivanje lidera HDZ-a Dragana Čovića na obilježavanju Dana Republike Srpske.

Pored Dragana Čovića, brojne reakcije izazvalo Dragan Čović jedini je lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi Republiku Srpsku je i pojavljivanje ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia na obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

“Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jedini je lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi Republiku Srpsku. Dakle, entitet koji je nastao na genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju Bošnjaka i Hrvata”, istakao je Pećanin.

Osim ambasadora Hrvatske, od stranih zvaničnika prisustvovao je ambasador Rusije Petar Ivancov, premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je i odlikovana, i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

“Činjenica da su od cijelog diplomatskog kora u BiH operetnoj vojnoj paradi u slavu genocida prisustvovali ambasadori Rusije i Hrvatske, kao i premijerka Srbije, još jednom svjedoči da Beograd i Zagreb u Moskvi imaju moćnog pokrovitelja u ponovo oživjelom projektu podjele BiH i palestinizaciji Bošnjaka. Sada je jasno da je HDZ-ova suzdržanost povodom glasanja u parlamentu BiH o rezolucijama o osudi genocida u Srebrenici i zahtjevu za ubrzanjem integracije države u NATO u potpunosti usklađena sa zahtjevima Kremlja. Zanimljivo je da aktuelne vlasti u Beogradu i Zagrebu imaju vjerovatno najlošije međusobne odnose još od završetka Drugog svjetskog rata. Oni ne mogu postići saglasnost ni o jednom bitnom pitanju, osim o podjeli teritorija u Bosni i Hercegovini i držanju naše zemlje u kolonijalnom statusu”, naglasio je Pećanin.

On je iznio i komentar o stanju u državi iznoseći tezu o uzročno-posljedičnoj vezi sa takozvanim Prudskim sporazumom koji je bio aktuelan prije više od deset godina, piše Klix.ba.

“Stanje koje danas imamo u državi jeste praktična realizacija Prudskog sporazuma koji je svojevremeno lider SDA Sulejman Tihić dogovorio u Beogradu. I ne samo iz tog razloga, mislim da je SDA zaslužila da i njen lider Bakir Izetbegović bude među viđenijim gostima banjalučke proslave genocida. S druge strane, ne vjerujem da više ima, ako ih je ikada i bilo, onih kojima nije jasno zašto je većina glasača u Federaciji BiH biranjem Željka Komšića glasala na izborima protiv mogućnosti da Dragan Čović iz fotelje člana Predsjedništva BiH nastavi projekt u kojem ga je Moskva upregla zajedno s Miloradom Dodikom”, zaključio je Pećanin.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!