Beograd: Nikolić i Vučić nijesu pružili podršku referendumu u RS

U zajedničkom saopštenju Nikolića i Vučića navodi se da je osnovna tema razgovora sa najznačajnijim predstavnicima političkog života RS bila očuvanje stabilnosti i mir u regionu i istakli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske

Foto: Print screen/Tanjug&Blic

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nisu danas pružili podršku referendumu u RS, ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimo izabranih političara u Republici Srpskoj.

Srbija će bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvijek podržati sprski narod, građane RS i njene insitucije, navodi se u zajedničkom saopštenju Nikolića i Vučića nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, koji je i prvi stigao na sastanak, zatim predsjednikom RS Miloradom Dodikom, predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Kako prenosi Blic, Vučić i Nikolić su sa zvaničnicima RS razamatrali situaciju nastalu pošto je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS.

U zajedničkom saopštenju Nikolića i Vučića navodi se da je osnovna tema razgovora sa najznačajnijim predstavnicima političkog života RS bila očuvanje stabilnosti i mir u regionu i istakli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske.

Predsjednik i premijer su osudili organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Republike Srbije i srpskog naroda, kao i licemerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dijela međunarodne zajednice.

Nakon sastanka Milorad Dodik je kazao da se Srbija neće miješati ni osporavati najavljeni referendum.

“Na nama je da predvidimo sve opasnosti i probleme koje ova odluka može da donese. Smatramo da postoje spekulacije oko dana RS, a mi ćemo odbraniti Dan Republike Srpske”, kazao je Dodik.

Mladen Bosić izjavio je okupljenim novinarima u Beogradu da je zabrinut zbog informacija koje je danas čuo te da se nada da sve ovo neće eskalirati.

Premijer Vučić otišao iz zgrade Predsedništva Srbije u 15.55, ali nije davao izjave za novinare.

 

Nešto ranije pred sastanak, premijer Vučić je izrazio žaljenje što su srpski zvaničnici odluke donijeli unaprijed, a stavove, suprotno dogovorenom, iznijeli u javnost, te dodao da je sastanak, s obzirom na to, mogao biti i preskočen.

 

“Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost (da govorim) šta je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rešenja, kojima je narod oduševljen”, poručio je Vučić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!