MVP: Organizovanje dolaska na glasanje nije posao diplomatskih predstavništava

Iz MVP-a su za Portal RTCG naveli da su to učinili imajući u vidu da je u prethodnom periodu postojala praksa da pojedine ambasade i diplomatski poslenici, finansirani novcem svih naših građana, politički agituju i organizuju glasanje za jednu političku grupaciju, pa čak je to ponašanje smatrano ne samo poželjnim već i normalnim

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je instrukciju diplomatama i ambasadorima da budu profesionalni, da rade svoj posao na način kako se to radi u demokratskim zemljama čije dobre prakse i standarde želimo da usvajamo i bave se poslom za koje ih finansiraju svi naši građani.

Iz MVP-a su za Portal RTCG naveli da su to učinili imajući u vidu da je u prethodnom periodu postojala praksa da pojedine ambasade i diplomatski poslenici, finansirani novcem svih naših građana, politički agituju i organizuju glasanje za jednu političku grupaciju, pa čak je to ponašanje smatrano ne samo poželjnim već i normalnim.

“Shodno pravilima diplomatske prakse i konvencija, zadatak svih diplomatsko-konzularnih predstavništava, pa tako i crnogorskih, jeste predstavljanje i zaštita interesa države u inostranstvu, kao i pružanje konzularne zaštite i pomoći građanima”, kazali iz MVP-a.

Oni su istakli da organizovanje dolaska na glasanje, kao i njegovo finansiranje, bez obzira o kom kandidatu se radi, ne spada u pružanje konzularne zaštite našim državljanima, niti je čin promocije državnih interesa u inostranstvu.

“Dakle riječ je o ukazivanju i podsjećanju na pravila diplomatske službe, a ne ‘o sprečavanju dolaska dijaspore na glasanje’, kako navode pojedini mediji, jer pružanje takve vrste logistike nije u opisu poslova i nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava”, naveli su iz MVP-a.

Iz tog vladinog resora su poručili da bi svako suprotno postupanje moglo biti protumačeno kao zloupotreba službenog položaja, državnih resursa i novca građana, zaključili su iz resora vanjskih poslova.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!