Glavni grad neće finansijski podržati izgradnju puta Podgorica – Gusinje, iako je gradonačelnik obećao dijaspori?

U ispravljenom saopštenju na sajtu podgorica.me od 22. decembra, navodi se da je put Podgorica – Gusinje značajan projekat, a Vuković je dao obećanje da će biti realizovan u najkraćem mogućem roku

Glavni grad ipak neće finansijski podržati izgradnju puta Podgorica – Gusinje, kako je to objavljeno u prvom saopštenju nakon posjete gradonačelnika Ivana Vukovića dijaspori u Njujorku.

Za realizaciju tog projekta, kazali su “Vijestima” iz PG biroa, Glavni grad će pružiti “svu potrebnu pomoć”.

Iz kabineta Vukovića, međutim, ne kažu i šta ta pomoć tačno znači.

Gradonačelnik Podgorice boravio je nedavno u Njujorku, na poziv i u organizaciji Uprave za dijasporu.

Nakon jednog od susreta sa predstavnicima organizacija dijaspore u tom američkom gradu, Vuković je kazao da će Glavni grad finansirati dio puta Podgorica – Gusinje, o čemu je saopštenje objavljeno i na sajtu Glavnog grada (podgorica.me) i u medijima.

Kada su “Vijesti” PG birou uputile pitanja o tome kojim novcem će Podgorica finansirati taj projekat, iz službe za odnose sa javnošću Glavnog grada su kazali da je zapravo došlo do greške u objavi.

“Kao što ste upoznati, iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je u sklopu projekta izgradnje puta prema Gusinju nedavno raspisan tender za rekonstrukciju dionice Dinoša – Cijevna Zatrijebačka. Sagledavajući značaj koji ovaj putni pravac ima za povezivanje Podgorice i dijela sjevera države, Glavni grad će pružiti svu potrebnu pomoć i podršku koju nosilac projekta tokom realizacije bude tražio”, kazali su “Vijestima” iz PG biroa, ne precizirajući u čemu se ta potrebna pomoć i podrška ogledaju.

U ispravljenom saopštenju na sajtu podgorica.me od 22. decembra, navodi se da je put Podgorica – Gusinje značajan projekat, a Vuković je dao obećanje da će biti realizovan u najkraćem mogućem roku.

Vuković je o putu Podgorica – Gusinje govorio i 24. decembra, kada je u Njujorku bio gost i na tradicionalnoj donatorskoj večeri Fondacije Gusinje.

Tada je, kako se navodi u saopštenju na sajtu podgorica.me, kazao da će Glavni grad biti partner Vladi Crne Gore na planu realizacije kapitalnih projekata – “u prvom redu završetka puta koji će konačno da poveže Podgoricu i Gusinje onako kako su to sanjale generacije”.

“Očekujem da ćemo najdalje za godinu dana imati kvalitetnu putnu vezu između Gusinja i glavnog grada Crne Gore”, kazao je tada Vuković.

Iz PG biroa “Vijestima” nije odgovoreno na osnovu čega je gradonačelnik iznio te tvrdnje o rokovima za završetak puta koji se čeka već deceniju i po.

Iz Podgorice se za Gusinje obično ide kroz Platije, preko Berana i Andrijevice, što je oko 200 kilometara. Prije tri godine je otvoren put preko Božaja, kroz Albaniju, pa je od Podgorice do Gusinje potrebno preći oko 90 km.

Put dolinom Cijevne, na čiji se završetak čeka preko 15 godina, takođe dijelom prolazi kroz Albaniju i ujedno bi bio i najkraći koji povezuje Podgoricu i Gusinje – svega 60 kilometara.

Albanija je završila svoj dio posla, a crnogorska strana, od obećanja još iz vremena prve predsjedničke kandidature Filipa Vujanovića, nije uradila ništa. Jedino je, zahvaljujući donaciji Evropske unije, 30 kilometara od Podgorice, izgrađen granični prelaz, koji još čeka prve putnike…

Boraveći u Njujorku, Vuković je predstavnicima dijaspore obećao da će Glavni grad biti partner na realizaciji projekata koji imaju za cilj dalji razvoj Gusinja, Plava i tog dijela Crne Gore. Rekao je i da će uprava Glavnog grada u narednom periodu učiniti sve da pomogne redovne aktivnosti dijaspore u cilju razvoja Gusinja, Plava i Crne Gore u cjelini.

Na pitanje “Vijesti” o kakvoj je vrsti podrške riječ i, ako je finansijska, koja su to sredstva, iz PG biroa su kazali da se od Glavnog grada očekuje da će u mjeri mogućeg podrži druge opštine.

“Kada je riječ o podršci razvoju sjevera Crne Gore… dogovoreno je da se u narednom periodu sa dijasporom definišu određeni projekti koji će dobiti finansijsku podršku Glavnog grada. Podsjećamo da je saradnja sa drugim crnogorskim opštinama omogućena i kroz Zajednicu opština i da se od Glavnog grada, kao administrativnog centra države i najrazvijeneg grada očekuje da, u mjeri mogućeg, pomaže drugim opštinama kako bi primijenile stečena iskustva Podgorice i implementirale ih u svojim lokalnim upravama”, navode iz PG biroa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!