Ko je misteriozni dobrotvor iz Prozora: Prije svakog Božića plaća dugove mještanima, ali ne želi da mu se ime pominje

On je neimenovani dobrotvor iz Prozora, koji bez ikakvog povoda i razloga svakoga Božića u strogoj tajnosti donese snop novčanica u lokalnu elektroprivredu i poplaća račune dužnicima, onima kojima je struja isključena zbog neplaćanja ili onima kojima se nešto tako sprema

Prozor (Foto: prozor-rama.org)

O njemu se piše svakog decembra, uoči Božića, svi navodno znaju ko je, ali mu ime niko ne spominje i gotovo da ga niko nije lično upoznao.

On je neimenovani dobrotvor iz Prozora, koji bez ikakvog povoda i razloga svakoga Božića u strogoj tajnosti donese snop novčanica u lokalnu elektroprivredu i poplaća račune dužnicima, onima kojima je struja isključena zbog neplaćanja ili onima kojima se nešto tako sprema.

Misteriozni dobrotvor nekada plati račune za 15, a nekada i 20 porodica, piše zagrebački “Jutarnji list” i dodaje da ova, kako je nazivaju, božićna bajka traje godinama.

Prema nekim pričama to traje pet, a prema nekim već sedam godina i nijedan decembar nije preskočen.

Tako je bilo i ove godine kada je struja plaćena za 16 porodica.

U Elektroprivredi hrvatske zajednice Herceg-Bosne „Prozor-Rama“ u to su se uverili reporteri “Jutarnjeg”, kada im je službenica na šalteru saopštila da je „sve već obavljeno“ za ovu godinu.

Prema njenoj priči, novac je donio „jedan gospodin“ a ona, kaže, zna šta dalje treba da radi.

Pokušavajući da saznaju ko je „dobrotvor bez razloga“, odakle je i šta je rekao, gdje je otišao, odgovor je bio da novac nije doneo on lično, već je poslao po nekom.

„Ali on nije bitan, a nisam ni ja. Bitna je ljubav koju čovjek iskazuje na ovaj način. On želi da se za njega ne zna, pa neka tako i ostane. On trenutno nije u Prozoru, ali ne znači da recimo večeras neće stići“, rekla je službenica.

Svako nastojanje da se sazna nešto više o donatoru nije urodilo plodom.

Ipak, jedan od mještana tvrdi da je reč o 60 godina starom preduzetniku iz Frankfurta, koji je rođen i djetinjstvo proveo u tom kraju.

Jedan je, kaže, od desetoro braće i sestara koji su živjeli veoma teško. Detinjstvo je proveo u planini radeći teške poljoprivredne poslove. U mladosti je otišao u Njemačku i uspio je, obogatio se i tamo je cijenjeni preduzetnik.

Svoj rodni kraj nikada nije zaboravio. Povukao je u Njemačku još barem 20 Ramaca i dao im posao.

Kada dolazi u Prozor za praznike daruje ljude od Slavonije na ovamo putem, jer valjda u svakom selu ima nekog kome želi da pomogne.

„A istovremeno ne želi da to iko sazna“, ispričao je mještanin Prozora.

Prijatelj ovog dobročinielja ispričao je novinarima “Jutarnjeg lista” da je jednom prilikom upao u Orašac, selo prema Prozoru, gdje je sreo jednog dječaka i rekao mu da uzme papir i olovku.

Krenuli su da šetaju selom, a onda je dobročinitelj dječaku rekao: „Mali, piši“.

Dječak ga je, kaže, upitao šta da piše, a on mu je rekao da obiđe selo i da zapiše šta je svakoj kući najpotrebnije.

Tako su, kaže, redom išli od kuće do kuće, a dječak je zapisivao: “Ovdje nemaju veš mašinu, onima se pokvario televizor, ovome treba frižider”.

A dobrotvor bi na to samo rekao: „Mali, samo piši“.

Najzad bi dječaka upitao kakav on televizor ima, a kada je čuo da dječak kaže stari, dobrotvor mu je rekao da i sebi zapiše televizor.

I onda je, ispričao je prijatelj, sve to pokupovao i podijelio ljudima.

“Jutarnji” piše da nema broja pokolonima koje je ovaj „N. N. dobrotvor“ podijelio.

A kao zanimljivost vezanu za njega, prijatelj je ispričao da je riječ o Hrvatu i da su jednom njegovim novcem u elektrodistribuciji platili samo dugove Hrvata.

Kada je to čuo pozvao ih je telefonom i izgrdio, a potom poslao novac za još pet dužnika i insistirao da to ide za dužnike Bošnjake.

“Jutarnji” navodi da su reporteri na kraju ipak saznali ime i prezime ovog dobrotvora, da su ga pozvali telefonom i zamolili za razgovor, ali je, kažu, s druge strane izostala reakcija, pa su oni odlučili da njegov identitet i dalje bude tajna, prenosi rts.rs.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!