Šehović u Njujorku: Država Crna Gora je počela da vraća dug prema Plavu i Gusinju

Šehović je, govoreći na donatorskoj večeri pred više stotina naših iseljenika, koju je tradicionalno organizovala Fondacija Gusinje, saopštio da su iseljenici Crnoj Gori dali sve što su mogli i imali, i da su pružanjem nemjerljivog doprinosa obnovi crnogorske nezavisnosti obezbijedili njeno vječno trajanje, zbog čega svi dobronamjerni sa posebnim pijetetom govore o našoj brojnoj dijaspori, posebno u SAD-u

Fondacija Gusinje i druga udruženja iseljenika će nastaviti saradnju sa Ministarstvom prosvjete, u želji da kroz zajedničke projekate pruže doprinos unapređenju obrazovne i druge infrastrukture u Gusinju i Plavu, zaključeno je tokom zvanične posjete ministra prosvjete dr Damira Šehovića Sjedinjenim Američkim Državama, koji na poziv Fondacije Gusinje boravi u Njujorku. 

Šehović je, govoreći na donatorskoj večeri pred više stotina naših iseljenika, koju je tradicionalno organizovala Fondacija Gusinje, saopštio da su iseljenici Crnoj Gori dali sve što su mogli i imali, i da su pružanjem nemjerljivog doprinosa obnovi crnogorske nezavisnosti obezbijedili njeno vječno trajanje, zbog čega svi dobronamjerni sa posebnim pijetetom govore o našoj brojnoj dijaspori, posebno u SAD-u.

On je posebno istakao da brojna dijaspora iz Gusinja i Plava zauzvrat od Crne Gore ne traži nista za njih lično, ali da očekuje da to vrati kraju iz kojeg dolaze, što država, posebno u poslednje vrijeme, to na konkretan način i čini. O tome svjedoči podatak da je Vlada nedavno raspisala tender za rekonstrukciju puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka, dužine 17 km, vrijedan preko 11 miliona €, koji je premijer Duško Marković najavio tokom svog nedavnog boravka u Njujorku.

Šehović je takođe podsjetio da je u kapitalnom budžetu za narednu godinu izdvojeno preko 2,5 miliona eura za projekte iz Plava i Gusinja, kao i da je za samo dvije godine u obrazovnu infrastrukturu u Plavu i Gusinju uloženo preko milion eura, što je još jedna potvrda spremnosti Vlade da na konkretan način doprinesi poboljšanju kvaliteta života ljudi koji žive na tom području.

Ministar Šehović je prisustvovao svečanom prijemu koji je Generalni konzulat u Njujorku organizovao za brojne istaknute prijatelje Crne Gore. On se, takođe, susreo sa predstavnicima Fondacije Gusinje, pri čemu je istaknuto zadovoljstvo zbog uspješne saradnje na zajedničkom projektu izgradnje sportskih terena OŠ “Dzafer Nikočević”. Šehović je imao i susret sa predstavnicima udruženja Euro Gusinje, kao i brojnim drugim predstavnicima i istaknutim pojedincima iz naše dijaspore.

Tokom sastanaka je bilo riječi o novim mogućim projektima i ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu, istaknuta je puna spremnost svih da na konkretan način pomognu svom kraju i da time jačaju vezu sa matičnom državom.

Donatorskoj večeri, ali i brojnim drugim sastancima su, pored ministra Šehovića, prisustvovali i generalni konzul u Njujorku Željko Stamatović, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović, potpredsjednik Opštine Plav Nihad Canović, kao i konzul Amer Cikotić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!