Razotkrio ga FBI: Lažirao smrt, uzeo dva miliona dolara i živio kao kralj u Moldaviji

Porodica Vorotinov skovala je opaki plan 2010. godine, kad je Igor uplatio polisu životnog osiguranja i pola godine poslije se razveo od supruge Irine. Samo godinu kasnije, u moldavskom selu pronađeno je tijelo pokraj kojeg su bile putne isprave na ime Igora Vorotinova. Takođe, na podu je bio ključ njegove hotelske sobe…

Igor Vorotinov

Američki FBI nedavno je, nakon tri godine potjere, uhvatio čovjeka koji je još prije osam godina lažirao smrt, uzeo dva miliona dolara od osiguranja i godinama živio kao kralj u Moldaviji.

Za ovu prevaru saznali su 2013. godine, a optužnicu protiv Igora Vorotinova (54) podigli su 2015.

PRONAĐENO TIJELO

Iz američkog tužilaštva potvrđeno je da je Vorotinov prebačen iz Moldavije u Minesotu. Porodica Vorotinov skovala je opaki plan 2010. godine, kad je Igor uplatio polisu životnog osiguranja i pola godine poslije se razveo od supruge Irine. Samo godinu kasnije, u moldavskom selu pronađeno je tijelo pokraj kojeg su bile putne isprave na ime Igora Vorotinova. Takođe, na podu je bio ključ njegove hotelske sobe.

Moldavske vlasti pozvale su Irinu Vorotinovu da dođe na istok Evrope i identifikuje bivšeg supruga. Identifikacija je uspjela i Irina se vratila u Sjedinjene Američke Države s urnom. No, odmah nakon sahrane, Irina je otišla u osiguravajuću kuću, odakle je podigla dva miliona dolara, koji su joj pripali nakon Igorove smrti. Novac je prebačen na bankovne račune u Švajcarskoj i Moldaviji, koji su glasili na ime njihovog sina.

LAŽNO IME

Međutim, piše “Avaz”, u junu 2013. godine, u FBI je stigla dojava da u Moldaviji živi čovjek koji je lažirao svoju smrt i uzeo novac od osiguranja. Amerikanci se nisu raspitivali kod porodice o čemu se radi, nego su lukavo sačekali sina Alkona Vorotinova da stigne u Ameriku i već na aerodromu pretražili njegov računar. Na žalost varalica, vrlo brzo su naišli na svježe fotografije Alkona i njegovog oca.

U sklopu istrage provjerili su i pepeo koji se nalazio u urni i testiranjima zaključili da ne pripada Vorotinovu. Alkon je na kraju priznao da mu otac pod lažnim imenom živi u Moldaviji i Ukrajini.

Prevarantska porodica mora osiguravajućoj kući da vrati više od dva miliona dolara, a Igor i Irina će u zatvor.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!