Šokantan slučaj smrti kenijskog studenta u Beogradu: Bolio ga stomak, nijedna bolnica nije htjela da ga primi, umro u agoniji

Džon Sande je bio student šeste godne medicine i do kraja su mu ostala još samo dva ispita. Ali, prošle sedmice počeo je da ga boli stomak, a kako mu se stanje nije popravljalo, prijatelji su ga odveli u bolnicu. Međutim, čak tri bolnice su ga odbile jer nije imao simptome koronavirusa. Pokušali su da pozovu i Hitnu pomoć, ali ona nije ni došla do Studentskog grada. Nesrećni student je na kraju umro, o čemu je prva izvijestila profesorica koja ga je podučavala srpski jezik

Džon Sande (Foto: Facebook)

Student iz Kenije umro je u Beogradu nakon što ga je odbilo nekoliko bolnica jer nije bio zaražen koronavirusom. Vijest je prvi prenio novinar Deutsche Wellea, Nemanja Rujević, a potom i neki mediji u regionu.

Džon Sande je bio student šeste godne medicine i do kraja su mu ostala još samo dva ispita. Ali, prošle sedmice počeo je da ga boli stomak, a kako mu se stanje nije popravljalo, prijatelji su ga odveli u bolnicu.

Međutim, čak tri bolnice su ga odbile jer nije imao simptome koronavirusa. Pokušali su da pozovu i Hitnu pomoć, ali ona nije ni došla do Studentskog grada. Nesrećni student je na kraju umro, o čemu je prva izvijestila profesorica koja ga je podučavala srpski jezik na Filološkom fakultetu.

Prenosimo njenu objavu:

“Umro nam je student. Ta rečenica zvuči besmisleno, kao da je oksimoron.

Nije imao koronu.

Imao je bolove u stomaku.

Imao je hitnu koja nije došla na poziv iz Studentskog grada.

Imao je tri bolnice koja ga nisu primile jer nema simptome korone.

Imao je posljednji dan života u Studentskoj poliklinici, gde tek treba da se utvrdi šta je bilo, a šta nije bilo.

Imao je dva ispita do diplome Medicinskog fakluteta.

Imao je porodicu koja ga je poslala u Evropu da postane ljekar, a vratiće im se sin u kovčegu”.

Studentski parlament potvrdio je vijest i najavio komemoraciju.

Inspekcija Ministarstva zdravlja ispituje slučaj kenijskog studenta, prenosi “Jutarnji list” pisanje “Blica”.

Inspekcija Ministarstva zdravlja ispituje, kako “Blic” nezvanično saznaje, slučaj kenijskog studenta koji je, iz još neutvrđenih razloga, preminuo 21. aprila u Beogradu nakon što je za nešto manje od 24 sata bio upućen na 7 različitih zdravstvenih institucija u gradu, od kojih je 5 u tom periodu i obišao, prešavši zbog toga više od 35 kilometara bez jasne dijagnoze.

Kako bi se ustanovile okolnosti ovog nesvakidašnjeg slučaja koji je izazvao pažnju javnosti, biće neophodna i obdukcija tijela Džona Sandea (1990), čiji se uzrok smrti još vodi kao “nepoznat”. Prema pouzdanim informacijama do kojih je “Blic” došao, Sande je dva puta od Hitne pomoći i jednom od Urgentnog centra upućivan na druge zdravstvene institucije jer je na osnovu tada uočenih simptoma procijenjeno da nije hitan slučaj. Nakon blagog poboljšanja stanja, posle terapije u stacionaru Studentske poliklinike, preminuo je 21. aprila nešto posle 18 sati, svega tridesetak minuta nakon brzog i drastičnog pogoršanja izazvanog zasad nepoznatim uzrocima.

Prema izvoru “Blica” upućenog u proces liječenja, sve je počelo samo dan ranije, 20. aprila predveče, kad se Džon Sande u Studentskom domu požalio na glavobolju, mučninu i dijareju. Kako je kasnije ispričao, dan ranije je pio rakiju u količini koje nije mogao da se seti, posle čega ga je zaboljela glava. Pozvana je Hitna pomoć i telefonskim putem je savjetovan da ode u KBC Bežanijska kosa.

Umjesto na Bežanijskoj kosi, Džon Sande je te večeri završio u Domu zdravlja Novi Beograd, gdje mu je urađen laboratorijski nalaz i data infuzija. Upućen je najprije u Infektivnu kliniku, pa onda ipak u Urgentni centar, gdje je, usljed postojećeg stanja, procijenjeno da pacijent nije za njih.

Pošto se stanje do jutra nije popravilo, opet je konsultovana Hitna pomoć. Sande je zatim najprije upućen u ambulantu u Studentskom gradu na pregled, a potom u KBC Bežanijska kosa. Odatle je, posle uzimanja osnovnih podataka o bolesti, vraćen, jer su ruski stručnjaci upravo u tom trenutku dezinfikovali bolnicu.

Iz ambulante u Studentskom gradu Sande je kolima Studentske poliklinike odvezen kod hirurga u stacionar. Pregledom je utvrđeno da je malaksao i da ubrzano diše, ali mu je nalaz srca i pluća bio uredan. Posle terapije i blagog poboljšanja naglo mu je pozlilo te večeri. Uprkos pokušaju reanimacije preminuo je nešto posle 18 sati u stacionaru Studentske poliklinike.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!