Skandal: Majk Pens obišao ljekare i pacijente klinike Mejo u Minesoti bez zaštitne opreme (VIDEO)

Kao potpredsjednik SAD testiram se redovno na koronavirus, kao i svi oko mene. S obzirom da nemam koronavirus, mislio sam da bi ovo bila dobra prilika da budem ovdje, govorim sa ovim istraživačima i nevjerovatnim bolničkim osobljem, pogledam ih u oči i kažem ‘hvala’”, rekao je Pens. Klinika Mejo je uvela pravila nošenja zaštitne opreme 13. aprila, a njeni zvaničnici su naveli na Twitteru da je Pensu rečeno za to prije posjete

Foto: Printscreen/Bloomberg

Dok predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp ne prestaje da šokira američku i svjetsku javnost svojim reakcijama na koronavirus – od kojih je posljednji predlog bio da bi ljudima trebalo ubrizgavati dezinfekciona sredstva ili ih izložiti ultraljubičastom svjetlu – haosu u kojem se zemlja našla između širenja pandemije i želje da se pokrene paralizovana ekonomija sada se priključio i njegov zamjenik.

Dok se potpredsjednik Majk Pens oglušio na pravila zaštite od koronavirusa, njujorški gradonačelnik Bil De Blasio je pokazao da apsolutno ne toleriše njihovo kršenje.

Pens je obišao u utorak ljekare i pacijente klinike Mejo u Minesoti bez zaštitne opreme, iako to bolnička pravila zahtijevaju, piše “Dejli mejl”. Ne samo što je prekršio bolnička pravila, Pens se oglušio i na preporuku same Trampove administracije.

On nije nosio masku tokom susreta sa osobljem i pacijentima klinike u Ročesteru, niti tokom posjete laboratoriji u kampusu, a fotografije i snimci njegovog obilaska pokazuju da je Pens bio jedina osoba koja nije imala nikakvu zaštitu.

Foto. Printscreen/MSNBC

Klinika Mejo traži od svih koji dolaze da nose masku na licu kako bi spriječili širenje novog koronavirusa.

“Ako pacijent ili posjetilac nemaju masku, Mejo klinika će im obezbijediti jednu”, navodi se na njihovom sajtu.

Osim vlade i bolnica, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučili su nošenje maski u javnosti, iako je teško primeniti pravilo društvenog distanciranja, u državi koja je danas zabeležila 1.035.765 slučajeva zaraze i 59.266 smrtnih.

Pens je objasnio da nije nosio masku jer se redovno testira na virus i nije zaražen. On je dodao da je želio da pogleda ljude u oči i da im se zahvali.

“Kao potpredsjednik SAD testiram se redovno na koronavirus, kao i svi oko mene. S obzirom da nemam koronavirus, mislio sam da bi ovo bila dobra prilika da budem ovdje, govorim sa ovim istraživačima i nevjerovatnim bolničkim osobljem, pogledam ih u oči i kažem ‘hvala’”, rekao je Pens.

“Dejli mejl” ukazuje da maska prekriva nos i usta, ali ne i oči. Klinika Mejo je uvela pravila nošenja zaštitne opreme 13. aprila, a njeni zvaničnici su naveli na Twitteru da je Pensu rečeno za to prije posjete, prenosi “Blic”.

“Mejo klinika je obavijestila potpredsjednika za pravilo nošenja maski prije njegove današnje posjete”, pisalo je u postu koji je kasnije obrisan.

Izuzev Pensa, svi prisutni tokom obilaska – dr Stiven Han, šef Agencije za hranu i ljekove i zvaničnici klinike – su nosili maske, a kad su sjeli za sto poštovali su pravila međusobne distance.

“Proći ćemo kroz ovo zajedno”, rekao je Pens tokom posjete.

Kad je Tramp objavio preporuku o nošenju maski 3. aprila on je to odbio.Nositi masku na licu dok pozdravljam predsjednike, premijere, diktatore, kraljeve, kraljice – prosto to ne vidim”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!