Barani iz Čikaga bi da ulažu u rodni grad: Spremni smo da investiramo ako se ukaže prilika

Dijaspora u SAD i Čikagu, koja je i do sada mnogo pomagala i investirala u svoj zavičaj, ima značajan potencijal za privredna ulaganja. Potrebno je zajedničko i koordinirano djelovanje državnih institucija i lokalne uprave, kako bi jačali uslove i njihovu sigurnost da dio svog kapitala ulože u razvojne i održive privredne projekte u različitim privrednim granama, kazao je Mustafić

Crnogorska dijaspora u Čikagu zainteresovana je za razvoj svog zavičaja, opštine Bar, odakle većina potiče.

“Spremni smo da pomažemo i dalje, ali i da investiramo u kvalitetne projekte u našoj opštini ako nam se ukaže prilika i omoguće određene povoljnosti”, kazao je predsjednik UO Kulturnog centra Rumija, Hasan Čobović.

On je otvorio skup, odnosno Forum dijaspore, na kojem su učestvovali generalni konzul Crne Gore Željko Stamatović, počasni konzul u Čikagu Edin Seferović, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, funkcioner Bošnjačke stranke i direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, i član Savjeta za iseljenike Senad Perazić.

“Dijaspora u SAD i Čikagu, koja je i do sada mnogo pomagala i investirala u svoj zavičaj, ima značajan potencijal za privredna ulaganja. Potrebno je zajedničko i koordinirano djelovanje državnih institucija i lokalne uprave, kako bi jačali uslove i njihovu sigurnost da dio svog kapitala ulože u razvojne i održive privredne projekte u različitim privrednim granama”, kazao je Mustafić, prenosi “Dan”.

Naglasio je da je potrebno jačati međusobno povjerenje i da državne institucije i lokalne uprave treba da djeluju u svim segmentima kao istinski servis svih njenih građana.

“Smatramo da opština Bar ima ozbiljan potencijal za privredni razvoj, a naš zajednički zadatak je da i sa državnog nivoa podržimo da to bude u funkciji razvoja svih djelova opštine i šire, zašta je dijaspora takođe zainteresovana”, rekao je Mustafić.

Mustafić je rekao da će država Crna Gora u narednom periodu više pažnje posvetiti jačanju institucionalnih kapaciteta za privlačenje investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović ukazao je na potrebu jačanja komunikacije sa dijasporom u SAD.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović kazao je da je zakonskim rješenjima omogućeno snaženje institucija zaduženih da kreiraju i sprovode saradnju sa dijasporom.

“Uprava i Savjet za dijasporu su dobra spona iseljeničkih udruženja sa državom i prva adresa na koju naša dijaspora treba da se obraća”, kazao je Mitrović.

Skupu je prisustvovalo više od stotinu članova dijaspore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!