NATO ulaže 51 milion eura u vazdušnu bazu u Albaniji

Albanska ministarka odbrane Olta Xhacka smatra da ova investicija potvrđuje da je Albanija lider bezbjednosti u regiji i šire

Foto: Printscreen/RED EAGLE

NATO planira da uloži 51 milion eura u modernizaciju vazdušne baze Kucova u Albaniji, rekla je zamjenica generalnog sekretara Alijanse Rose Gottemoeller.

Albanska ministarka odbrane Olta Xhacka smatra da ova investicija potvrđuje da je Albanija lider bezbjednosti u regiji i šire.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog odluke NATO-a da izabere bazu Kucova kao taktičku bazu u regiji Balkana, prenosi agencija ATA.

Gottemoeller je kazala da transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova može imati negativne posljedice za integraciju Kosova u NATO.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tirani s ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bushatijem, ona je ponovila da će NATO razmotriti nivo svog angažmana sa Kosovskim bezbjednosnim snagama ukoliko mandat tih snaga evoluira.

Istakla je da NATO podržava dijalog Kosova i Srbije uz posredstvo Evropske unije.

“To je jedini način da se u regiji uspostavi mir i stabilnost”, kazala je ona, prenosi Al Jazeera.

Gottemoeller, koja je u Tiranu doputovala uoči 10. godišnjice učlanjenja Albanije u NATO, pozvala je tu zemlju da iskoristi svoj uticaj i podrži taj proces, ali i da ohrabri Kosovo i Srbiju da ostanu mirni i uzdržani.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!