Milioner za dlaku izbjegao smrt: U poslednjem trenutku odbio kobnu vožnju podmornicom, nudili mu karte po sniženoj cijeni

Raš je u februaru pitao Bluma i njegovog sina Šona da idu na ronjenje do olupine “Titanika” u maju. Obje ekspedicije u maju su bile odložene zbog vremena, što se oteglo do 18. juna, datuma kobnog putovanja. “Rekao sam mu da zbog rasporeda ne možemo da idemo pre sledeće godine. Naša mjesta su dobili Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman. Počivaj u miru Stoktone i posado”, rekao je Blum

Finansijer iz Las Vegasa odbio je jeftina sjedišta u podmornici “Titan” za sebe i svog sina na kobnoj ekspediciji, zbog zabrinutosti za bezbjednost, ali je šef kompanije koja je vlasnik plovila pokušao da ga razuvjeri, navodeći da je spuštanje na dno Atlantika “bezbjednije od prelaska ulice”.

Džej Blum podijelio je poruke koje je razmijenio sa izvršnim direktorom “Oušengejta” Stoktonom Rašom – sada jednom od pet žrtava, kako se pretpostavlja, implozije podmornice “Titan” čiji je signal izgubljen u nedjelju nakon čega je pokrenuta frenetična potraga.

U podmornici su na fatalnom putovanju bili britanski istraživač i milijarder Hamiš Harding (58), izvršni direktor “Oušengejta” Stokton Raš, 73-godišnji francuski istraživač Pol Anri Nargelet i pakistanski biznismen Šahzada Davud (48) i njegov sin Sulejman.

Raš je, kako se vidi iz poruka, ponudio Blumu karte po sniženoj cijeni od 150.000 dolara, što je daleko manje od standardne cijene od 250.000, piše “Dejli mejl”. Blum, pristalica demokrata koji ima fotografiju sa predsjednikom Džoom Bajdenom, rekao je da je tužan zbog smrti putnika u podmornici “Titan”.

So. I decided to share some of my texts with Stockton Rush, the CEO and founder of OceanGate, the company that built…

Posted by Jay Bloom on Thursday, June 22, 2023

“Izrazio sam zabrinutost za bezbjednost, a Stokton mi je rekao: ‘Iako postoji očigledan rizik, daleko je bezbjednije od letjenja helikopterom ili čak ronjenja’. Bio je apsolutno ubijeđen da je to bezbjednije od prelaska ulice. Siguran sam da je zaista vjerovao u to što govori. Ali veoma je pogriješio”, naveo je Blum na Facebooku.

Raš je u februaru pitao Bluma i njegovog sina Šona da idu na ronjenje do olupine “Titanika” u maju. Obje ekspedicije u maju su bile odložene zbog vremena, što se oteglo do 18. juna, datuma kobnog putovanja.

“Rekao sam mu da zbog rasporeda ne možemo da idemo prije sledeće godine. Naša mjesta su dobili Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman. Počivaj u miru Stoktone i posado. Što se tiče mene i Šona, izdvojićemo trenutak da zastanemo i pomirišemo ruže. Sjutra nije obećanje. Uradite sve što možete danas”, naveo je Blum.

Raš je više puta pokušao da uvjeri Bluma u bezbjednost “Titana” i obilaska “Titanika”. Rekao je da je njegov sin bio veoma zabrinut zbog rizika nakon što je razgovarao sa prijateljem.

“Srećan sam što sam imao video poziv sa njim. Zanimljivo je šta neupućeni kažu da je opasnost i da li je stvarna ili izmišljena”m rekao je Raš.

Razgovarali su o tome kako će se trup nositi sa pritiskom ili ako dođe u kontakt sa kitom ili lignjom.

U četvrtak je Američka obalska straža saopštila da je petoro putnika “Titana” poginulo u “katastrofalnoj imploziji”, čime je okončana velika potraga za podmornicom izgubljenom tokom ekspedicije do slavne olupine “Titanika”.

Uzrok implozije još je nepoznat, ali stručnjaci kažu da je malo slabljenje spoljnog trupa podmornice dovoljno da se dogodi katastrofa. Naime, što dublje zaranjate, to više vode imate iznad sebe koja onda vrši pritisak na vas.

U međuvremenu je režiser filma “Titanik” Džejms Kameron rekao da je predvidio imploziju “Titana” danima prije nego što je pronađen otpad podmornice. On je rekao da je potraga za njom bila “šarada”.

TRAGEDIJA MOGLA JE DA SE SPRIJEČI?

Otkriveno je da je Raš godinama prije upozoravan da će njegov “eksperimentalni pristpu” dovesti do katastrofe. On je prošlog novembra u podkastu CBS-a “Neopjevana nauka” razgovarao o dizajnu “Titana”, kad je rekao da je “u jednom trenutku bezbjednost prosto bespotrebni trošak” i da postoji “ograničenje” u bezbjednosti.

“Ako želite da budete prosto bezbjedni, ne izlazite iz kreveta, ne ulazite u auto, ne radite ništa”, rekao je on, dodajući da karakteristike “Titana” i putovanja do “Titanika” mogu da izlaze iz okvira onog što je prethodno urađeno.

U međuvremenu je na društvenim mrežama isplivao video stradalog Raša, u kojem on citira riječi generala Daglasa Mekartura da se “neko pamti po pravilima koja krši”, te da bi volio da njega zapamte kao “inovativnog čovjeka”.

Foto: Džej Blum sa sinom (Facebook)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!