Prirodne ljepote na grbu i zastavi Gusinja, praznik opštine 5. avgust

Grb opštine je oblika štita, na čijoj površini su naslikane prirodne ljepote Gusinja. Na gornjem dijelu grba je prikazan prirodni fenomen – vrhovi sastavljenih stijena sive boje, dok su u donjem dijelu grba naslikani izvori rijeka i livade plave i zelene boje, podneblje je bijele boje. Zastava opštine je pravougaonog oblika, čija je dužina najmanje dvostruko veća od širine, sa podlogom svijetlo-plave boje, sa ucrtanim grbom opštine u sredini, ističe se u informaciji koju je danas razmatrala Vlada

Gusinje (Foto: Printscreen/GusinjePlav Video)

Opština Gusinje će imati svoj grb i zastavu, dok će praznik opštine biti 5. avgust – Dan oslobođenja Gusinja.

To se navodi u informaciji koju je danas razmatrala Vlada.

“Grb opštine je oblika štita, na čijoj površini su naslikane prirodne ljepote Gusinja. Na gornjem dijelu grba je prikazan prirodni fenomen – vrhovi sastavljenih stijena sive boje, dok su u donjem dijelu grba naslikani izvori rijeka i livade plave i zelene boje, podneblje je bijele boje. Zastava opštine je pravougaonog oblika, čija je dužina najmanje dvostruko veća od širine, sa podlogom svijetlo-plave boje, sa ucrtanim grbom opštine u sredini“, ističe se u informaciji koju je danas razmatrala Vlada.

Svi elementi grba i zastave, kako se navodi, predstavljaju izuzetne prirodne ljepote područja Gusinja i neponovljivost i specifičnost opštine u dijelu prirodnih ljepota ovog kraja, prenosi CdM.

“Dan 5. avgust se obilježava kao događaj kada je Peta proleterska brigada oslobodila Gusinje od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu i predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Gusinja. Opredjeljenje da se za dan opštine odredi dan oslobođenja od fašizma je i u skladu sa osnovnim vrijednostima na kojima se temelji država Crna Gora, vrijednosti antifašizma”, ističe se u informaciji.

Ministarstva javne uprave, za ljudska i manjinska prava i kulture su dostavila mišljenja da nemaju primjedbi i sugestija, pa su Vladi poreporučili da da saglasnost na ove odredbe.

Gusinje je dobilo status opštine u februaru 2014. godine nakon prethodno održanog konsultativnog referendum i pretpostavki za dobijanje statusa nakon čega je Vlada Skupštini predložila izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, gdje je Gusinje ustanovljeno kao 23. opština.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!