Đukanović u Argentini: Sastanci sa počasnim konzulima, predsjednicima cg zajednica i poznatim biznismenom našeg porijekla (VIDEO)

“Projekti koje realizujemo su najvredniji u istoriji, i mogli bi služiti na čast mnogo većim državama u Evropi. Ne pretjerujemo kad sa optimizmom govorimo o blisko boljoj budućnosti. U takvim uslovima država sve posvećenije sarađuje s dijsporom”, rekao je Đukanović i zahvalio najvišim predstavnicima crnogorskih zajednica u Argentini i zemljama u okruženju

Projekti koje realizujemo su najvredniji u istoriji, i mogli bi služiti na čast mnogo većim državama u Evropi. Ne pretjerujemo kad sa optimizmom govorimo o blisko boljoj budućnosti. U takvim uslovima država sve posvećenije sarađuje s dijsporom”, rekao je Đukanović i zahvalio najvišim predstavnicima crnogorskih zajednica u Argentini i zemljama u okruženju.

“Nas je malo i gdje god da smo važno je da se držimo zajedno”, poručio je predsjednik.

“Da nije takvog vašeg sve vidljivijeg djelovanja mi sigurno ne bi obraćali toliku pažnju na države čiji ste lojalni građani, niti bi se s druge strane vlasti tih zemalja tako odnosile prema Crnoj Gori da ne postoje tako uzorne zajednice. Kao što su to činili vaši preci, tako i vi danas doprinosite njihovom razvoju, a time i podizanju ugleda Crne Gore u ovom dijelu svijeta”, rekao je on.

Predstavnici dijaspore su zahvalili Vladi i drugim državnim organima, kao i predsjedniku lično, za podršku i sve djelotvorniju posvećenost saradnji.

Naglasili su potrebu za još boljim i redovnijim informisanjem o stanju u zemlji, izražavajući spremnost da u sredinama u kojima žive i rade zainteresuju investitore i turiste da ulažu i dolaze u Crnu Goru.

Posebno je bilo riječi o konkretnim projektima kao što je organizovanje kurseva za učenje crnogorskog jezika i bolje upoznavanje s našom kulturom i istorijom. U tom cilju krenuće se s realizacijom naizmjenično u nizu gradova Latinske Amerike. Afirmisan je projekat “Crnogorska kuća” koji je urađen u saradnji Vlade Crne Gore i vlasti provincije Ćako i gradske uprave Saenz Penja, na čijem će otvaranju sjutra govoriti predsjednik Đukanović.

To je podstaklo zajednicu u Buenos Ajresu da razmišlja o sličnom projektu. Pitali su, takođe, kako mogu pomoći domovini svojih predaka, ponosno konstatujući da Crna Gora nije mala dok su ljudi  s crnogorskim korijenima samo u ovom dijelu svijeta naseljeni od Aljaske do Ognjene zemlje.

Predstavnici dijaspore su izrazili posebnu zahvalnost ambasadoru Gordanu Stojoviću koji uskoro završava misiju u Argentini, za izuzetnu saradnju i pionirske poduhvate u zajedničkim naporima na organizovanju i povezivanju crnogorske dijaspore u Argentini i širom Latinske Amerike.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, susreo se u Buenos Airesu na radnom ručku sa jednim od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi, Federikom Tomaševićem, čiji je prađed Slavomir Tomašević doselio u Argentinu još prije Velikog rata.

On je vlasnik najveće banke u tri države, Argentini, Paragvaju i Urugvaju, koja je osnovana 1915. godine. Pored banke Puente, veoma uspješno se bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje. Argentinsko izdanje Forbsa je prošle godine na naslovnoj strani nazvalo Tomaševića majstorom za pravljenje para… Ima prestižni biznis centar u Londonu gdje često boravi, a prvu posjetu će iskoristiti, kako je obećao predsjedniku Đukanoviću, da posjeti Crnu Goru.

Predsjednik Đukanović je, izražavajući zadovoljstvo susretom i činjenicom da njegova višednevna posjeta Argenini počinje susretom i poznanstvom s tako uspješnim mladim čovjekom crnogorskih korijena, upoznao Tomaševića s dinamičnim ekonomskim i ukupnim razvojem Crne Gore, njenom pozicijom u regionu i uspjesima u procesu evroatlantske i evropske integracije.

Pozvao je Tomaševića da se upozna sa uslovima ulaganja u našu zemlju, uz nadu da će mu uzvratiti gostoprimstvo u najskorije vrijeme, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!