CNN: Posljednje Kašogijeve riječi bile su “Ne mogu da dišem”, čuo se zvuk testere

Navodi se i da je neposredno poslije ubistva obavljeno nekoliko telefonskih razgovora u kojima je neko obavještavan o završenom poslu

Foto: Printscreen

Posljednje riječi koje je izgovorio ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi, nakon što su ga zatvorili sudijski napadači u konzulatu te zemlje u Istanbulu, bile su “ne mogu da dišem”, objavio je CNN pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Izvor, koji je prevodio transkript audio snimaka posljednjih Kašogijevih trenutaka, rekao je da je bilo jasno da je njegovo ubistvo 2. oktobra bilo isplanirano.

Kako se navodi, Kašogi se borio za život.

“Ne mogu da dišem”, ponovio je tri puta.

U transkriptu se navodi da se na snimku čuo i zvuk testere kao i muzika koju su ubice pustile kako bi neutralisali zvuk sječenja tijela ubijenog novinara.

Navodi se i da je neposredno poslije ubistva obavljeno nekoliko telefonskih razgovora u kojima je neko obavještavan o završenom poslu.

Kašogi je, piše “Blic”, 2. oktobra ušao u saudijski konzulat kako bi dobio dokumentaciju neophodnu za vjenčanje sa svojom turskom djevojkom, a čim je ušao, prepoznao je jednog muškarca i pitao ga šta radi tamo.

Kako tvrdi izvor CNN-a, radi se o Maheru Abdulazizu Mutrebu, bivšem saudijskom diplomati i obavještajcu koji radi za saudijskog prijestolonasljednika Muhamed bin Salmana.

“Ideš nazad”, rekao je muškarac.

“Ne možete to da učinite. Ljudi čekaju napolju”, rekao je Kašogi, nakon čega je uslijedila buka.

Jedan od glasova koji se prepoznaje na snimku identifikovan je kao glas doktora Salaha Muhameda al-Tubaikija, šefa forenzičke medicine ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Transkript je, kaže izvor za CNN, relativno kratak i u njemu nema puno dijaloga, niti se objašnjava zašto bi Kašogi trebao da “ide nazad”. Međutim, zaključak je da je njegovo ubistvo bilo planirano i organizovano, a da je neko u Rijadu o svemu bio obaviješten.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!