Trumpov advokat priznao da je lagao Kongresu o ulozi Rusije u izborima

On se izjasnio krivim na saveznom sudu na Manhattanu po tački optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi uticala na izbore

Foto: YouTube/Printscreen (CBS Miami)

Michael Cohen, dugogodišnji lični advokat predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, priznao je da je lagao Kongresu u saveznoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016, prenosi Reuters.

On se izjasnio krivim na saveznom sudu na Manhattanu po tački optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi uticala na izbore.

Na ročištu je priznao kako je dao lažnu pisanu izjavu o projektu nekretnina organizacije Trump u Moskvi.

U avgustu je kazao da se osjeća krivim za finansijske prekršaje u kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prevaru u slučaju koji vode savezni tužioci u New Yorku.

Njegovo priznavanje krivice moglo bi ukazivati na to da se nada blažoj presudi po optužbama u zamjenu za nastavak saradnje s istragom posebnog tužioca Roberta Muellera.

Događaji od četvrtka najnoviji su preokret u Muellerovoj istrazi o tome je li Trump ili najuži krug njegovih saradnika bio u dosluhu s pokušajima Rusije da utiče na ishod predsjedničkih izbora.

Cohen, navodno, dijeli informacije s posebnim istražiteljem o Trumpovu poslovanju u Rusiji, uključujući plan gradnje Trumpova tornja u Moskvi, koje je, prema tvrdnjama bivšeg Trumpovog advokata, nastavljeno i tokom predsjedničke kampanje.

To protivrječi upornim Trumpovim tvrdnjama da nema finansijskih veza s Rusijom, koje često upotrebljava kad odgovara na pitanja o tome zašto hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji su mu motivi za poboljšanje američko-ruskih odnosa.

Ako Cohen bude u stanju da ponudi dokaze za svoje tvrdnje, biće to “noćna mora” za predsjednika, navodi Reuters, a mogla bi postati i pravna pokaže li se da je Trump lagao u svom nedavnom pisanom iskazu Muelleru, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!