Otkriven identitet: Uhapšen Munib Ahmetspahić, saučesnik u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu

Kako je potvrđeno, Ahmetspahić je dugo boravio u selu Maoča, poznatom mjestu boravka pripadnika selefijske zajednice, a inače je iz Zenice

Foto: BIRN/Sud BiH

Službenici bh Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u četvrtak veče na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Muniba Ahmetspahića, osumnjičenog za terorizam, saznaje Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) iz izvora bliskih istrazi.

Kako je potvrđeno, Ahmetspahić je dugo boravio u selu Maoča, poznatom mjestu boravka pripadnika selefijske zajednice, a inače je iz Zenice, piše Klix.ba.

Istražni organi Ahmetspahića dovode u vezu s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koji je, pucajući iz kalašnjikova, izvršio Mevlid Jašarević.

Jašarevića je Apelaciono vijeće osudilo na 15 godina zatvora za terorizam. Apelaciono vijeće suda BiH smatra da je Jašarević počinio krivično djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Avganistanu, odnosno kada je riječ o njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Utvrđeno je još tada da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a, uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta i ispalio 105 metaka, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem, onesposobili i priveli.

Uhapšeni Ahmetspahić se sumnjiči za organizovanje terorističke grupe za pripremanje krivičnog djela u vezi s terorizmom.

“Osoba lišena slobode se sumnjiči da je, u periodu od 1. jula 2013. godine, boravila na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL”, navodi se u saopštenju SIPA-e.

Početkom 2014. evidentirano je Ahmetspahićevo prisustvo u gradu Haritanu. Borio se u jedinici Bejtul kojom je komandovao Safet Brkić. Bivši pripadnici ISIL-a koji su po povratku u BiH uhapšeni, u izjavama za SIPA-u govorili su kako je Munib teško ranjen i da je izgubio nogu.

Uhapšeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predat u dalju nadležnost tužilaštva BiH.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!