Petnjica: Inspekcija utvrdila da je direktor osnovne škole nezakonito zaposlio ćerku i rođaka

U inspekcijskom nalazu, koji je potpisao prosvjetni inspektor Nijaz Mujević, a u koji je “Dan” imao uvid, ističe se da je podnesena prijava u kojoj se navodi da u OŠ “Mahmut Adrović” rade lica bez raspisanog konkursa i bez propisanih uslova za rad licence. Grupa građana iz Bihora upozorila je da je direktor škole Rifat Ramčilović kršeći zakon u školi zaposlio svoju kćerku M. R. kao profesoricu razredne nastave i rođaka A. R. kao nastavnika fizičkog vaspitanja

Petnjica (Foto: Printscreen)

Prosvjetna inspekcija je prilikom inspekcijskog nadzora u OŠ “Mahmut Adrović” u Petnjici utvrdila da je uprava škole nezakonito zaposlila tri nastavnika, iako nemaju položen stručni ispit i licencu za rad u vaspitno obrazovnim ustanovama, čime su prekršili Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju.

U inspekcijskom nalazu, koji je potpisao prosvjetni inspektor Nijaz Mujević, a u koji je “Dan” imao uvid, ističe se da je podnesena prijava u kojoj se navodi da u OŠ “Mahmut Adrović” rade lica bez raspisanog konkursa i bez propisanih uslova za rad licence. Grupa građana iz Bihora upozorila je da je direktor škole Rifat Ramčilović kršeći zakon u školi zaposlio svoju kćerku M. R. kao profesoricu razredne nastave i rođaka A. R. kao nastavnika fizičkog vaspitanja.

Iz Ministarstva prosvjete za “Dan” su saopštili da će tražiti izjašnjenje od uprave škole, prenosi CdM.

“Postupajući po predmetnoj inicijativi, prosvjetni inspektor je inspekcijskim nadzorom, 26. oktobra 2018. godine, uvidom u personalne dosijee zaposlenih konstatovao da sljedeći zaposleni ne ispunjavaju sve uslove propisane čl. 100 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, tačnije nemaju položen stručni ispit i dozvolu za rad (licencu), kojom se dokazuje opšti nivo kompetencija za rad u vaspitno obrazovnim ustanovama: A. R. (angažovan na radnom mjestu profesora fizičke kulture), M. R angažovana na zamjeni Š. Š. (angažovana na poziciji profosorice razredne nastave u područnom odjeljenju Radmance) i D. K. (angažovan na zamjeni S. M. naradnom mjestu profesora engelskog jezika i književnosti”, piše u nalazu inspekcije.

Iz Inspekcije navode da je pomenutim članom zakona propisano da nastavnik može da zasnuje radni odnos koji, pored opštih uslova propisanih Zakonom o radu, ima odgovarajući nivo obrazovanja i oblast (profil) obrazovanja utvrđen posebnim propisom, crnogorsko državljanstvo, položen stručni ispit i dozvolu za rad.

“Član 101 b stav 1 istog Zakona propisuje da se nastavnik može zaposliti na period od 30 dana u slučaju zamjene privremeno odsutnog nastavnika, privremenog povećanja obima poslova i rada na određenom projektu. Javni konkursi za popunu radnih mjesta koje pokrivaju pomenuti zaposleni su u toku, ukazano je direktoru škole da po rapisanom konkursu izvrši izbor kandidata u skladu sa pozitivnim propisima. U protivnom će ovaj inspektor preduzeti upravne mjere i radnje iz domena svojih nadležnosti, o čemu je inspektor sačinio zapisnik”, navodi prosvjetni inspektor.

Grupa građana Bihora upozorava da se radi o nepotizmu direktora škole, koji je nezakonito zaposlio kćerku i rođaka, dok mu je i snaha zaposlena u toj ustanovi.

Direktor škole Rifat Ramčilović kazao je za “Dan” da su te nastavnike zaposlili kao prinudno i iznuđeno rješnje kako ne bi trpio nastavni proces. Ramčilović je odbio da odgovori da li je kao zamjene zaposlio članove svoje porodice.

“U školi trenutno ne radi niko ko ne zadovoljava uslove iz konkursa. Lica koja su navedena bila su angažovana od 15 do 20 dana, kako ne bi remetili nastavni proces. To je bilo iznuđeno rješenje”, rekao je Ramčilović.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH