Tramp hoće da ukine pravo na državljanstvo bebama neameričkih državljana i imigranata rođenim u SAD

Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje neka osoba dođe i rodi bebu i ta beba je građanin SAD, rekao je Tramp

Foto: Printscreen

Predsjednik SAD Donald Tramp hoće da ukine pravo na državljanstvo bebama rođenim u SAD čiji roditelji nisu američki državljani ili su ilegalni imigranti.

Tramp je ovo izjavio u razgovoru za portal Aksios (Axios), uoči kongresnih izbora koji se održavaju 6. novembra, zaoštravajući dalje svoju tvrdu imigrantsku politiku.

Uskraćivanje prava na američko državljanstvo bebama rođenim u SAD bi moglo da izazove sudsku bitku oko toga da li predsjednik ima jednostranu moć da mijenja amandman Ustava zemlje. Četrnaesti amandman američkog Ustava garantuje to pravo svoj djeci rođenoj u SAD.

Upitan o legalnosti takvog izvršnog naređenja Tramp je rekao: “Kažu da mogu to da uradim samo s izvršnim naređenjem”.

“Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje neka osoba dođe i rodi bebu i ta beba je građanin SAD”, rekao je Tramp, prenose “Vijesti”.

Američki predsjednik je rekao da advokati Bijele kuće razmatraju njegov predlog.

Kako se približavaju kongresni izbori 6. novembra, Tramp je stavio poseban naglasak na imigraciju u nastojanju da smanji podršku demokratama. Tramp vjeruje da njegova obećanja data u predizbornoj kampanji, uključujući toliko pominjano i za sada još neostvareno obećanje o izgradnji zida na američko-meksičkoj granici, i dalje okupljaju njegovu bazu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!