Bahatom princu odbrojani dani: Bin Salmanu spremaju smjenu, nasljednik bi mogao da bude njegov brat

“Vjerujem da će se kralj, pod pretpostavkom da je u jednom od svojih ‘čistih’ perioda, riješiti Mohameda bin Salmana, tako što će ga zamijeniti. On to ne može učiniti odmah, ili čak u narednih nekoliko mjeseci, jer bi to izgledalo kao da se povio pred stranim pritiskom. Može da koristi savjetodavno vijeće unutar porodice za imenovanje nasljednika.To će sigurno vratiti kredibilitet monarhiji”, rekao je Lis. Prema njegovim riječima, malo ko vjeruje da Mohamed nije umiješan u ovaj zločin

Foto: Printscreen (CBS News)

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman mogao bi da bude smijenjen zbog krize sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, navode svjetski mediji.

Vodeći francuski list “Le Figaro” objavio je priču koja govori o tome da kraljevska porodica aktivno razmišlja o zamjeni krunskog princa koji bi trebalo da naslijedi svog oca kralja Salmana, dok se kraljevstvo nalazi pred najvećim međunarodnim pritiskom u savremenoj istoriji zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, za koga se vjeruje da je ubijen po nalogu samog prijestolonasljednika.

Neimenovani diplomatski izvor lista rekao je da se Savet lojalnosti, državno tijelo zaduženo za odobravanje reda nasljedstva prijestola, nekoliko puta u tajnosti sastalo posljednjih dana.

Sastavljen od delegata koji predstavlja svaki od klanova – najmanje sedam – ​​kraljevske porodice, ovo tijelo, odgovorno za probleme nasljeđa, ispituje situaciju stvorenu nestankom novinara i disidenta Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, navodi taj list.

Prema pisanju “Le Figaro”, saudijski režim želi da zamijeni 33-godišnjeg Mohameda njegovim mlađim, mnogo manje ambicioznim i predvidljivijim bratom, princom Kalidom bin Salmanom.

Savjet je već ranije prekršio običajno pravilo nasljeđivanja prošle godine kada je postavio Mohameda kao novog krunskog princa umjesto Mohameda bin Najefa, koji je bio prvi u redu za prijesto.

Prema riječima britanskog pukovnika Brajana Lisa, nekadašnjeg vojnog atašea u Saudijskoj Arabiji, dani Mohamedovog defakto vladanja su odbrojani, piše “Blic”.

On je za sajt “Rudaw” rekao da Saudijci nikad neće priznati umiješanost princa u ubistvo, ali da to ne znači da će on moći da nastavi da vlada.

“Vjerujem da će se kralj, pod pretpostavkom da je u jednom od svojih ‘čistih’ perioda, riješiti Mohameda bin Salmana, tako što će ga zamijeniti. On to ne može učiniti odmah, ili čak u narednih nekoliko mjeseci, jer bi to izgledalo kao da se povio pred stranim pritiskom. Može da koristi savjetodavno vijeće unutar porodice za imenovanje nasljednika.To će sigurno vratiti kredibilitet monarhiji”, rekao je Lis.

Prema njegovim riječima, malo ko vjeruje da Mohamed nije umiješan u ovaj zločin.

“Saudijska verzija je, u najmanju ruku, nevjerodostojna. Tim koji je posjetio Istanbul sigurno nisu turisti, a osoba koja je viđena da napušta konzulat u Kašogijevoj odeći očigledno nije bila on. Čak i Tramp sada priznaje da je ovo najlošije prikrivanje svih vremena”, rekao je on.

Inače, prijestlonasljednik Mohamed bin Salman je, otkako je postavljen na tu poziciju, pohapsio brojne prinčeve, zvaničnike i biznismene i od njih uzeo čitavo bogatstvo, a sve pod izgovorom borbe protiv korupcije.

On je i zapovijedio saudijskoj vojsci da ratuje u Jemenu, gdje je trenutno jedna od najgorih humanitarnih kriza u istoriji.

Takođe, kidnapovao je libanskog premijera, koga je ipak ubrzo pustio da se vrati u zemlju, a pozatvarao je silne kritičare i borce za ljudska prava.

Kako piše list “Midl Ist Aj”, Saudijci su pod velikim pritiskom i od Zapada, prije svih Amerikanaca i Britanaca, da smijene ozloglašenog prijestolonasljednika. Velika Britanija je istorijski imala uvek veliki uticaj na Saudijce i već je ranije i odigrala ulogu prilikom smjene na njenom državnom vrhu. London je podržao smjenu kralja Sauda i pomogao prijestolonasljedniku, njegovom bratu Fajsalu, da dođe na tron 1964. godine, jer je Sauda smatrao nekompetentnim.

Britanska vlada osudila je ubistvo Kašogija i podržala istragu. Ali, još se poziva na Rijad kao “prijatelja i saveznika” i ističe “važno strateško partnerstvo” koje uključuje vojsku i trgovinu.

Saudijska Arabija i SAD imaju vojnu saradnju i Amerikanci prodaju Rijadu oružje vrrijedno više milijardi dolara, pa je za očekivati da se njihov odnos održi na uobičajenom nivou. Međutim, teško bi to moglo da se postigne, ako Rijad vodi neko sa krvlju na rukama.

“Londonu i Vašingtonu će biti potrebna revolucija u njihovom razmišljanju da postanu dio rješenja umjesto da ostanu dio problema”, kaže analitičar Mark Kertis.

Prema njegovim riječima, zakonodavci u Vašingtonu i Londonu imaju jedan važan prioritet: očuvanje saudijske kraljevske porodice, vojnog i ekonomskog saveznika u koga su toliko uložili. Međutim, ukoliko se ispostavi da je nemoguće obuzdati Mohameda bin Salmana, Britanija i SAD će se potruditi da obezbijede da on ne bude na vlasti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!