Kosovski Albanac osuđen za internet terorizam: Arditu Feriziju 20 godina robije za slanje podataka Islamskoj državi

Takozvani teroristički haker je u junu pred američkim sudom priznao krivicu za ulogu u ciljanom hakerskom upadu Islamske države. On je priznao da je ukradene podatke dao članu Islamske države koji je dokumenta objavio na Twitteru

Kosovski Albanac Ardit Ferizi, koji je pomogao Islamskoj državi slanjem ukradenih ličnih podataka više od 1.000 državnih i vojnih službenika SAD, osuđen je na 20 godina zatvora.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je Ferizi, koji je poznat po svom hakerskom nadimku Th3dir3ctorU, osuđen pred saveznim sudom u Virdžiniji.

“Ovo je prvi put da smo bili suočeni sa stvarnom i opasnom prijetnjom po nacionalnu bezbjednost u sajber prostoru, što je bila kombinacija terorizma i hakerstva”, kazao je zvaničnik Službe za nacionalnu bezbjednost Džon Karlin.

On je, prenosi portal avaz.ba, istakao da je ovaj slučaj poziv za buđenje ne samo sigurnosnih službenika, već i ljudi u privatnoj industriji.

Malezijska policija uhapsila je Ferizija u septembru prošle godine na ime privremenog američkog naloga za hapšenje. Osumnjičeni je isporučen u SAD radi krivičnog gonjenja.

Takozvani teroristički haker je u junu pred američkim sudom priznao krivicu za ulogu u ciljanom hakerskom upadu Islamske države. On je priznao da je ukradene podatke dao članu Islamske države koji je dokumenta objavio na Twitteru.

U dokumentima su bila imena, adrese elektronske pošte, šifre, lokacije i brojevi telefona oko 1.300 vojnih i državnih službenika.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!