Uspjeh producenta Begana Čekića: Pjesma koju je snimio 1982. našla se u filmu „White Boy Rick“

Film je rađen po istinitoj priči, a radnja se događa 1984. godine u Americi, u vrijeme epidemije kreka, kada policija u podzemlje ubacuje FBI agenta koji na kraju biva osuđen na doživotnu robiju. Glavnu ulogu igra oskarovac Metju Mekonahi.

Pjesma Gusinjanina Begana Benija Čekića, koji decenijama živi i radi u Njujorku, „Shine you light“, našla se u filmu „White Boy Rick“, u kojem glavnu ulogu igra oskarovac Metju Mekonahi.

Film je rađen po istinitoj priči, a radnja se događa 1984. godine u Americi, u vrijeme epidemije kreka, kada policija u podzemlje ubacuje FBI agenta koji na kraju biva osuđen na doživotnu robiju.

„Nisam bio iznenađen pozivom, jer se već desetak mojih pjesama koje sam snimao sedamdesetih i osamdesetih godina, u poplavi disko i hip hop muzike, našlo u američkim i italijanskim filmovima. To je klupska, disko muzika, odgovarajuća za filmove koji prikazuju to vrijeme“, priča producent Čekić za Portal Revije Fokus.

On pojašnjava da je u pitanju singl i da je pjesma 1982. rađena za radio stanice.

„Tu pjesmu i autorska prava sam otkupio od grupe ’Pokets’, a onda uradio aranžman i kompletnu produciju. Oni su imali s veliki hit 1979, a aranžmane im je tada radila izuzetno popularna grupa ’Earth, Wind and Fire’“, prisjeća se Čekić.

Ističe da se pjesma „Shine you light“ našla u još dva filma, koji su snimani u Engleskoj.

O visini honorara koji je dobio od filmske produkcije nije želio da govori.

„Mogu samo da kažem da je više nego dovoljno za jedan lijep odmor u Crnoj Gori.“

Čekić kaže da još nije gledao film „White Boy Rick“ zbog prevelikih poslovnih i privatnih obaveza.

„Zvali su me na premijeru, ali sam bio u Gusinju“, kaže kroz osmjeh Čekić.

Dodaje da ima pedesetak neobjavljenih pjesama, ali o njihovom mogućem pojavljivanju na tržištu ne želi da govori.

„O tom potom“, kratko je kazao.

Prava na prodaju njegovih ploča osamdesetih godina prošlog vijeka otkupio je RTB (Radio Televizija Beograd), pa su se vrtjele na gramofonima po cijeloj Istočnoj Evropi.

„Moje pjesme su se slušale i u SSSR-u, Poljskoj, Čehoslovačkoj…, a ploče su prodate u milionskim tiražima“, kaže Čekić.

Čekić je, kako je ranije pisao Portal Revije Fokus, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka učestvovao u stvaranju hip hop, disko i rep muzike u Sjedinjenim Američkim Državama. A kolika je bila njegova uloga najbolje ilustruje podatak da se na prije godinu i po objavljenom CD-u i knjižici u Britaniji, s imenima najpoznatijih stvaralaca te muzike, našlo i njegovo. I ne samo to: Čekić je jedini bijelac među stvaraocima – svi ostali koji se pominju su Afroamerikanci!

Svetlana Peruničić

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA

Vezani tekstovi:

U Njujorku stvarao muzičku istoriju: Bez Begana Čekića hip hop, disko i rep ne bi bili isti

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!