Stamatović na proslavi u Njujorku: Doprinos dijaspore u obnovi crnogorske državne nezavisnosti nikad se neće i ne smije zaboraviti

„Opredijelili smo se za put koji je pokazao spremnost Crne Gore da na temeljima najviših međunarodnih standarda obnovi svoju državnost i bude stvaralac, a ne nijemi posmatrač istorije“, kazao je ambasador Stamatović

„Doprinos dijaspore u obnovi crnogorske državne nezavisnosti nikad se neće i ne smije zaboraviti“, kazao je ambasador Željko Stamatović na proslavi 12 godina od obnove nezavisnosti koja je održana u Njujorku.

 

Ambasador Stamatović je istakao da je narod Crne Gore pokazao istorijsku zrelost i odlučnost.

„Opredijelili smo se za put koji je pokazao spremnost Crne Gore da na temeljima najviših međunarodnih standarda obnovi svoju državnost i bude stvaralac, a ne nijemi posmatrač istorije“, kazao je Stamatović, dodajući da smo „privilegovani da večeras slavimo u prelijepom ambijentu Pelham Bay&Split Rock Golf Courses, zahvaljujući, prije svega, našim sponzorima – Montenegro golf klubu, gospodi Refiku Radončiću, Ivu Đukanoviću, Beganu Čekiću, Abedinu Kandiću i svima koji su doprinijeli da se danas okupimo.

„Čestitam vam na patriotizmu i značaju koji pridajete proslavi 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, datuma koji svojim istorijskim značajem, veličinom i porukama podsjeća i obavezuje. Ni godine ni decenije nijesu mogle potrijeti našu težnju ka ostvarenju najveće vrijednosti ljudskog društva – slobodi. Nema kuće i familije u Crnoj Gori koja nije dala doprinos našoj zajedničkoj istoriji“, rekao je on.

Stamatović je rekao da je multietnička, multikulturna i multireligijska raznolikost Crne Gore zasijala 21. maja 2006. godine punim sjajem, ispunjena u odlučnosti za očuvanjem slobode i bogatstva zajedništva kao najvećim temeljnim vrijednostima.

„Danas obilježavamo dan koji nas je doveo do dugo željenog cilja. Jedne i cjelovite, uspravne i raznolike, onakve kakvu smo htjeli i zaslužili, naše Crne Gore. Dvanaest godina nakon obnove državnosti vrijeme je kada se treba podsjetiti ostvarenih rezultata. Crna Gora je rastuća ekonomija, uspješno se nosimo sa dugotrajnom globalnom ekonomskom krizom i izazovima promijenjenog geopolitičkog konteksta u Evropi. Osnažili smo dobrosusjedske regionalne, međunarodne veze Crne Gore, kredibilan smo regionalni i međunarodni partner. Aktivan smo sudionik međunarodnih dešavanja kao članica, Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Savjeta Evrope i drugih međunarodnih organizacija. Ukupni rezultati u reformama, naročito na polju bezbjednosti, praćeni ekonomskim i demokratskim razvojem doveli su nas do članstva u NATO, što predstavlja snažan iskorak u očuvanju mira i stabilnosti cijelog regiona. Na korak smo do punopravnog članstva u EU“, rekao je Stamatović.

Dodao je da je sudbina Crne Gore je naš izbor.

„Ovo je naša Crna Gora i uvijek će biti. Naš put je demokratija, bezbjednost, prosperitet. Idealizam, energija, ambicija, posebno mladih ljudi, daju nam razloga da vjerujemo da je pred Crnom Gorom sjajna budućnost koju ćemo graditi zajedno sa vama ili uz vašu podršku dragi zemljaci – stvaranjem novih mogućnosti, doprinoseći daljem razvoju i ekonomskom napretku Crne Gore. Neka nam je srećan Dan nezavisnosti“, poručio je Stamatović.

Na proslavi u Njujorku, koju je organizovao Generalni konzulat Crne Gore, prisustvovali su predstavnici iseljeničkih udruženja, potpredsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima – Ruždija Jarović, istaknuti pojedinci i prijatelji Crne Gore.

Valja istaći da se prisutnima obratio i Nebojša Kaluđerović, ambasador Crne Gore u Vašingtonu, koji se zahvalio SAD na pomoći koju je Crna Gora imala za prijem u NATO.

Tokom svečanosti, ambasador Stamatović i konzul Amer Cikotić uručili su zahvalnice za nekoliko iseljenika zbog njihovih humanitarnih aktivnosti, dobročinstva i promocije vrijednosti Crne Gore.

Predstavljena je i turistička ponuda od strane NTO Crne Gore.

Istog dana održan je tradicionalni humanitarni golf turnir u organizaciji „Montenegro golf kluba“ iz Njujorka, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata.

Prikupljena sredstva biće usmjerena specijalizovanim bolnicama i centrima koji brinu o djeci sa posebnim potrebama u Crnoj Gori.

Pored ekipe Fokusa, skup su medijski propratili naši prijatelji sa portala Gusinje-Plav.com.

Valja istaći da je veliki broj iseljenika prije dvanaest godina iz Njujorka otišao u Crnu Goru da zaokruži sudbonosno DA.

Danas u Njujorku, pored Generalnog konzulata, radi i Misija pri Ujedinjenim nacijama. Na Ist Riveru se vijori crnogorska zastava, a zahvaljujući ljubaznom osoblju Generalnog konzulata, iseljenici se u ovom diplomatskom predstavništvu osjećaju kao kod svoje kuće.

Sead Hodžić

FOTOGALERIJA

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!