Tara Serhatlić, najbolji đak FLEX programa za maj: Amerika je ispunila moja očekivanja

Tara nije proglašena za najbolju učenicu u maju samo zbog ocjena u školi, koje su, inače, najviše moguće, već i zbog volonterskih sati i vannastavnih aktivnosti. Tokom nekoliko mjeseci koje je provela u SAD-u, volontirala je više od 100 sati u raznim humanitarnim organizacijama, ali i prikupljala novac za zdravstvenu pomoć učeniku iz Osijana. Takođe, bila je pravi predstavnik Crne Gore koju je rado željela da približi svima koji ne znaju puno o ovoj maloj evropskoj državi.

Najbolja učenica na programu razmjene srednjoškolaca iz bivših komunističkih zemalja u Sjedinjenim Američkim Državama ovog mjeseca je Podgoričanka Tara Serhatlić.

Tara, koja je učenica Gimnazije “Slobodan Škerović”, u avgustu prošle godine je, preko FLEX programa razmjene učenika, otišla da jednu godinu provede učeći u Srednjoj školi “Norwell” u Osijanu, u državi Indijana.

Na FLEX programu, koji finansiraju SAD, samo tokom školske 2017/18. godine učestvuje oko 900 učenika koji idu u američke škole i žive sa američkim porodicama.

„Oduvijek sam željela da provedem jednu godinu srednje škole van Crne Gore, a tek u devetom razredu mi se probudila želja da to bude baš u Americi. Mislila sam da je Amerika država koja nudi mnogo šansi za uspjeh i koja zaista u čovjeku probudi volju za istim, dozvoljavajući mu da istraži sebe, svoja interesovanja i ciljeve“, kazala je Tara.

Ističe da je počastvovana time što je izabrana za najboljeg đaka FLEX programa za mjesec maj, posebno imajući u vidu da je konkurencija za učešće u tom programu bila veoma jaka, a samim tim i za najboljeg đaka mjeseca.

Tara nije proglašena za najbolju učenicu u maju samo zbog ocjena u školi, koje su, inače, najviše moguće, već i zbog volonterskih sati i vannastavnih aktivnosti.

Tokom nekoliko mjeseci koje je provela u SAD-u, volontirala je više od 100 sati u raznim humanitarnim organizacijama, ali i prikupljala novac za zdravstvenu pomoć učeniku iz Osijana. Takođe, bila je pravi predstavnik Crne Gore koju je rado željela da približi svima koji ne znaju puno o ovoj maloj evropskoj državi.

„Volim da se hvalim svojom zemljom, tako da sam iskoristila svaku priliku u školi i van nje da održim prezentaciju. To je bio jedan od razloga zbog kojih sam bila izabrana da budem učesnik nedjelje građanskog obrazovanja u Vašingtonu… Devedeset devet drugih učenika širom svijeta i ja smo imali priliku da vidimo sve znamenitosti, da posjetimo zgradu Stejt departmenta i razgovaramo sa bivšom ambasadorkom SAD u Mongoliji Dženifer Zimdal Galt, kao i sa regionalnim predstavnicima za naše zemlje ili regione, u mom slučaju Florens Akinimi“, ispričala je Tara za “Vijesti”.

Poredeći naš i američki školski sistem, Tara navodi da je u američkim školama veći fokus na učenicima, nego na profesorima.

Kako školsku godinu privodi kraju, ističe da je očekivanja koja je gajila prije polaska u SAD nisu iznevjerila,već da je dobila i više nego što je očekivala. Sada ima elana da svoja iskustva podijeli sa vršnjacima i profesorima, a voljela bi da u budućnosti svoje znanje iskoristi za razvoj Crne Gore.

Osim volonterizmom, Tara se bavi brojnim drugim aktivnostima. Tokom boravka u SAD-u osvojila je nagradu za izvanredan timski duh učešćem u odbojkaškim utakmicama. Ali, ne bavi se samo odbojkom, već i plivanjem i softbolom. Takođe, Tara je član dramskog i njemačkog kluba, a pisala je i za školske novine.

Sve ove aktivnosti vješto uspijeva da uskladi i da postiže maksimalne rezultate.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!