Njemačkoj će do 2030. nedostajati skoro pet miliona radnika

Taj nedostatak mogao bi da košta njemačku privredu 525 milijardi eura

Foto: Printscreen

Njemačkoj bi do kraja sljedeće decenije moglo nedostajati 4,9 miliona radnika, a taj nedostatak mogao bi da košta njemačku privredu 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke kompanije Korn/Ferry, prenose tamošnji mediji.

“Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi da pretrpe kompanije u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski, kojima bi do 2030. godine moglo da nedostaje 1,2 miliona radnika”, proizlazi iz studije “Nedostatak talenata” savjetničke kompanije Korn/Ferry, koju citiraju njemački mediji.

Isto tako će biti pogođena mašinska industrija, glavna njemačka izvozna grana, prenosi Al Jazeera.

Dalje se navodi da će od evropskih država biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.

Najveći manjak radnika osjeti se već sada u inženjerskim sektorima, odnosno kod apsolvenata prirodnjačkih smjerova na univerzitetima.

Zanimljivo je da će se do kraja sljedeće decenije povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom, a ne samo za visokospecijalizovanom radnom snagom.

Predstavnici njemačkog srednjeg preduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u državi, apelovali su na saveznu vladu da protivmjerama utiče na smanjenje problematike nedostatka radne snage, i to smanjenjem birokratije i promjenama njemačkog obrazovnog sistema.

U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Savezne kancelarije za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta, pri čemu je uglavnom riječ o nedostatku kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!