Milo Đukanović novi predsjednik Crne Gore, osvojio 53,8 odsto glasova

Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić ima 33,5 odsto podrške građana, a kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović 8,2 odsto. Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić ima podršku 2,7 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto. Kandidati Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić imaju podršku od 0,4 odsto građana

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da je izborni rezultat potvrda riješenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU.

On je u pobjedničkom govoru saopštio da neće iznevjeriti očekivanja građana.

“Ovo je prilika da zahvalim građanima koji su dali podršku mojoj kandidaturi. Prilika je da kažem da cijenim entuzijazam i lokalnost građana koji podržavaju ovu politiku sve vrijeme”, istakao je Đukanović.

Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS-u, šaljući time poruku da su nepobjediva koalicija, prenosi rtcg.me.

Umjesto poruke protivkandidatima, Đukanović se obratio opozicionim liderima.

“Ovaj rezultat je toliko ubjedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla”, rekao je Đukanović.

On je rekao da su pred Crnom Gorom mnoga iskušenja, ali je prioritet ekonomski razvoj koji treba da garantuje rast životnog standarda građana i savladavanje podjela u društva.

Foto: Printscreen

“Da se homogenizuju ljudski potencijali, jer ćemo sa više snage moći da uspješnije savladavamo izazove koji su pred nama”, rekao je Đukanović.

Pobjeda na predsjedničkim izborima je, kako je rekao, velika odskočna daska na predstojećim lokalnim izborima koji će biti održani 27. maja.

“Vjerujem da imamo odličan zalet i da ćemo odgovornim radom u sljedećih mjesec dana stvoriti uslove da još jednom slavimo i 20. maja i 27. maja”, rekao je Đukanović.

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na 100 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,8 odsto podrške građana, a kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić 33,5 odsto.

Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, ima podršku od 8,2 odsto.

Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić ima podršku 2,7 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto.

Kandidati Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić imaju podršku od 0,4 odsto građana.

Foto: Printscreen

Šef posmatračke misije CEMI-ja Zlatko Vujović, rekao je da je registrovan veliki broj nepravilnosti, ali da je riječ o manjem broju u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine, kada su bile snažno izražene tenzije u Crnoj Gori.

Podsjetio je na značajno manju izlaznost u odnosu na parlamentarne izbore.

Predsjednik Crne Gore bira se na pet godina.

Pravo glasa imalo je 532.599 građana, a prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) glasalo je 64 odsto upisanih birača.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!