Luksemburg: Promovisana knjiga “Ostala su sjećanja”, Haćima Durakovića

Promovisana knjiga “Ostala su sjećanja”, Haćima Durakovića

“Knjiga oslikava njegovu borbu u više dimenzija – od pošumljavanja goleti, radnih akcija, probijanja puteva, otvaranja fabričkih pogona, a ujedno ga ni jedna politička struja nije mogla saviti i upotrijebiti za svoje interese”

Iako bez prisustva autora, koji zbog bolesti i starosti nije mogao da prisustvuje, Zavičajni klub “Bihor” organizovao je u Rumelanžu promociju knjige memoarske proze “Ostala su sjećanja”, poznatog Bihorca Haćima Durakovića, dipl. ecc. iz sela Trpezi.

Promociju je otvorio i moderirao Remzija Hajdarpašić, predsjednik UO ZK “Bihor”, a o knjizi i autoru govorili su književnik Faiz Softić i njegov kolega, dipl. ecc. Ruždija Kočan.

Foto: Latif Adrović

“Teško je za tako malo vremena reći sve ono što čini lik i djelo Haćima Durakovića, ali ova knjiga jeste, u neku ruku, sublimat njegovih djela za koja se bespoštedno zalagao cijeloga života. On nije izdao ideju nosilju iz svoje mladosti i cijeloga života, nije prestao da vjeruje u dobro ljudi koje nas okružuje, a ko prestane u to da vjeruje – izgubio je dušu”, kazao je, između ostalog, Softić.

Foto: Latif Adrović

Ruždija Kočan je govorio o značaju Haćimovog vizionarstva i istakao da će “sjeme koje je naš Haćko zasijao ostati zauvijek u našem Bihoru”.

Foto: Latif Adrović

“Haćim je pionir procesa kojima se započelo sa mijenjanjem odnosa prema našem kraju, kao i konkretizacija tih nastojanja. Ovo je prirodan nastavak i nadogradnja onog što su kroz književnu imaginaciju učinili pjesnici, jako prigrlivši svoj zavičaj. I ne samo da su ga spasili svakojakog, pa i toponimskog zatiranja, već mu udahnuli novi život koji se ostvaruje i kroz ono što je Haćim dugi niz godina svom snagom podupirao”, kazao je Kočan.

Foto: Latif Adrović

Dodao je da je “ova knjiga svjedok vremena i pojedinca koji je sve svoje potencijale stavio u službu zajedničkog dobra i dobrobit svoga kraja”.

“Vraćajući zavičaju taj imaginarni i samo njemu jasan dug, Haćim nas je sve zadužio da nastavimo ono što je on tako dugo i sa toliko entuzijazma gajio”, rekao je Kočan.

Foto: Latif Adrović

Promociji su prisustvovali članovi Durakovićeve porodice, a prisutnima se obratio Esko Halilović, dipl. ing. agronomije, koji je kazao da “knjiga oslikava njegovu borbu u više dimenzija – od pošumljavanja goleti, radnih akcija, probijanja puteva, otvaranja fabričkih pogona, a ujedno ga ni jedna politička struja nije mogla saviti i upotrijebiti za svoje interese”.

“Ostao je do kraja vjeran petokraki”, rekao je Halilović.

Faiz Softić

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!