Dvadeset četiri godine od ubistva novinarke Dade Vujasinović: Ratko Mladić zna ubicu, ko se krije iza “Krajišnika”?

“Realno je da je ‘Krajišnik’, do detalja, objasnio Mladiću ko je ubio Dadu Vujasinović, koga je to interesovalo, pošto joj je, nešto ranije, predao, u zelenoj fascikli, važna dokumenta, koja, posle njene smrti nisu nađena u stanu gde je pronađena mrtva”, pisale su “Novosti” 2004.

Foto: YouTube/Printscreen

Beogradska novinarka Radislava Dada Vujasinović, zaposlena u „Dugi“, pronađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. godine. Prvobitno je javnost obaviještena kako je Dada izvršila samoubistvo, ali su kasnije neki nalazi balističara pokazali da je ubijena.

Bivši inspektor u srpslom MUP-u Mladen Lojović ju je poznavao i vidio nekoliko dana prije njene smrti, kada mu je kazala da je iz Novog Pazara donijela „novinarsku bombu“. Tada mu je saopštila i da ima dokumentaciju o tome da su Srbi muslimanima prodavali oružje, a bila je i vlasnica nekoliko VHS kaseta.

Lojović je na zahtjev Dadinih roditelja obavio uviđaj i potvrdio da u stanu nije pronašao ni fasicklu ni te kasete. Slobodan Milošević je bio prvi „osumnjičeni“, jer se njegovo ime spominjalo uz niz politički motivisanih likvidacija u to vrijeme.

Ono što je činjenica jeste da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koja su formirala veoma tešku ranu, prenosi Slobodna-bosna.ba. A i činjenica da je došlo do dva opaljenja, a ne jednog, kako je isticano od početka, isključuje mogućnost samoubistva, pisalo je u beogradskim „Večernjim novostima“ prije četiri godine, kada je i najavljeno da će istraga uskoro biti okončana. No, nije do danas.

A evo šta je još pisalo u „Novostima“ 1. aprila 2004. godine:

„U javnosti se svojevremeno pojavila i informacija iz dnevnika generala Ratka Mladića, u kom je 25. oktobra 1994. godine u Banji Dvorovi, kod Bijeljine, navodno zabilježio da mu je njegov sagovornik i informator, pored ostalog rekao, govoreći o nekim od tada moćnih ljudi u RS, da su oni ubili novinarku Dadu Vujasinović, kao i da su oni spremni na sve.

Iz dnevnika, gdje ga je Mladić naveo kao ‘Krajišnik’, prije čega je precrtao prezime, samo se pretpostavlja ko je tvrdio da je Vujasinovićeva ubijena. Dogodilo se to u vrijeme loših odnosa tadašnje vojne i civilne vlasti u RS. ‘Krajišnik’ je šifra za jako pozicioniranog bezbjednjaka civilne vlasti iz tog perioda, koji je bio neka vrsta Mladićevog insajdera u okruženju Radovana Karadžića – tvrdili su upućeni sagovornici ‘Novosti’, insistirajući na anonimnosti.

Realno je da je ‘Krajišnik’, do detalja, objasnio Mladiću ko je ubio Dadu Vujasinović, koga je to interesovalo, pošto joj je, nešto ranije, predao, u zelenoj fascikli, važna dokumenta, koja, posle njene smrti nisu nađena u stanu gde je pronađena mrtva.

Mladićev informator, koji je ‘na drugoj strani’ imao tako moćan uticaj, pa nije moglo da se dogodi da neko iz ‘vrha’ dođe u Bijeljinu, a da se prvo ne vidi sa njim, a onda sa političarima i opštinarima, čovek je koji dosta zna, uključujući i o zločinu učinjenom poznatoj beogradskoj novinarki. Posljednjih godina, kako su ‘Novosti’ pisale, živi i radi kao advokat u Bijeljini. Nedavno je imao teške zdravstvene probleme, a upućeni smatraju da mu se stanje osjetno pogoršalo, jer je dobio poziv da, kao bivši obavještajac, govori o nekim događajima tokom i poslije rata. Loše zdravstveno stanje, međutim, nije isključilo poziv za saslušanje, a jedno od pitanja bi, možda, moglo da bude i ono koje se odnosi na Dadu Vujasinović… Vrijeme je pokazalo da ‘Krajišnik’, sam i dobrovoljno, nije želio da govori na ovu temu sve ove godine nadležnima, a posebno ne javnosti, jer bi to, očigledno, bilo opasno po njega, prije svega kao takozvanog dvostrukog igrača“.

A zašto Ratka Mladića tokom nedavne posjete u Haagu o tome nešto nije upitala Nela Kuburović, ministarka pravde u Vladi Srbije, je pitanje koje bi trebalo da joj postave beogradski novinari na prvom sljedećem presu.

Dada Vujasinović je rođena u Čapljini 10. februara 1964. godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!