Ubistvo Šakovića naredila osoba sa kriminalnom prošlošću: Izvršilac dobio 50.000 eura za likvidaciju

Prema saznanjima “Pobjede”, istražitelji imaju operativna saznanja da je nalog za ubistvo Šakovića dala osoba sa kriminalnom prošlošću sa kojom je Šaković bio u sukobu. Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi navode da se eskalaciju sukoba između Šakovića i te, bezbjednosno interesantne osobe, mogla očekivati jer su otvoreno u kriminalnim krugovima poručivali da će jedan drugome “doći glave“. Motiv zločina, u kojem je slučajno stradao Jovanović, istražitelji su pronašli u neraščišćenim kriminalnim poslovima Miloša Šakovića, koji je bio blizak osobama iz “kavačkog klana“, a njegov neprijatelj za koga se sumnja da je nalagodavac likvidacije pripada suprotstavljenoj grupaciji – “škaljarcima”

Marko Jovanović (Foto: “Kurir”)

Podgorička policija uhapsila je braću Predraga i Janka Vukadinovića za koje se sumnja da su dio kriminalne organizacije koja je u subotu, u centru grada, usmrtila Miloša Šakovića (31) iz Podgorice i Radivoja Jovanovića (41), koji je bio nevina žrtva mafijaške likvidacije.

Vijest o rasvjetljavanju monstruozne likvidacije saopštili su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Specijalnog tužilaštva na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji, koja je organizovana povodom pomaka u istrazi dvostrukog ubistva u centru Podgorice, obavljenog u sred dana na očigled brojnih prolaznika i djece koja su se igrala na obližnjem trgu.

Osim braće Vukadinović, krivične prijave podnijete su i protiv Marka Jovanovića osumnjičenog da je direktni egzekutor i koji se nalazi u bjekstvu, kao i protiv Dragoljuba Ćetkovića i Kristine Brnović. Ime nalogodavca zločina za sada nije saopšteno, ali se na osnovu izjava funkcionera policije može osnovano tvrditi da imaju jasne indicije, a da se sada pokušava sklopiti mozaik dokaza.

Braća Vukadinović juče su oko 16 časova privedeni u Specijalno tužilaštvo, a njihovo saslušanje je trajalo do 22:30. Njima je određeno zadržavanje od 72 sata, nakon čega će biti privedeni sudiji za istrage, koji će se izjasniti o pritvoru. Kako je “Pobjedi” potvrđeno, Janko Vukadinović se pred tužiocem branio ćutanjem, dok je Predrag iznio odbranu i negirao krivično djelo.

NALOG

Prema saznanjima “Pobjede”, istražitelji imaju operativna saznanja da je nalog za ubistvo Šakovića dala osoba sa kriminalnom prošlošću sa kojom je Šaković bio u sukobu. Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi navode da se eskalaciju sukoba između Šakovića i te, bezbjednosno interesantne osobe, mogla očekivati jer su otvoreno u kriminalnim krugovima poručivali da će jedan drugome “doći glave“.

Motiv zločina, u kojem je slučajno stradao Jovanović, istražitelji su pronašli u neraščišćenim kriminalnim poslovima Miloša Šakovića, koji je bio blizak osobama iz “kavačkog klana“, a njegov neprijatelj za koga se sumnja da je nalagodavac likvidacije pripada suprotstavljenoj grupaciji – “škaljarcima”.

ULOGE

Opsežnom istragom – analizom tragova, ali i komunikacije petočlane grupe istražitelji su došli do čvrstih dokaza o njihovoj umiješanosti u likvidaciju Šakovića i ubistvo Jovanovića. Istražitelji su uspjeli da jasno definišu uloge i zadatke svih osumnjičenih.

Utvrđeno je da je Marko Jovanović usmrtio Šakovića po nalogu osobe bliske ,”,škaljarskom klanu“ a, kako je “Pobjedi” potvrđeno iz više izvora, za likvidaciju mu je plaćeno 50.000 eura. Istražni organi osnovano sumnjaju da je Kristina Brnović iznajmila stan u kojem su se osumnjičeni sastajali, podijelili uloge i dogovorili detalje paklenog plana. Prema saznanjima tog lista, vrbovanje članova organizacije počelo je još u ZIKS-u, gdje je Janko Vukadinović izdržavao kaznu zbog podmetanja bombe ispred vrata stana šefa barske policije Miloša Radulovića.

U zatvoru je Vukadinović stekao prijateljstva sa osobama iz ”škaljarskog klana“. Prema nalazima iz istrage, braća Vukadinović bila su zadužena za nabavku rent a kar vozila marke „citroen“. Oni su, kako se osnovano sumnja, dovezli Jovanovića do centra grada i odvezli ga nakon zločina. Do tih podataka policija je došla pregledanjem snimaka sa nadzornih kamera. Braća Vukadinović i Jovanović terete se za teško ubistvo i kriminalno udruživanje, a to je juče potvrdio i pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da su osumnjičeni bliski „škaljarskom klanu“. Istakao je da je na osnovu svih dokaza utvrđeno da je NN lice stvorilo kriminalnu organizaciju, u kojoj su svi članovi imali jasne i precizne zadatke, čiji ciljevi su, između ostalog, bila i ubistva.

“Zato smo Specijalnom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv J. M, P. V, J. V, V. K i Ć. D. zbog sumnje da su umiješani u krivična djela teško ubistvo, stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenog nošenja oružja”, rekao je Baković.

Šaković i Jovanović ubijeni su u subotu, u podne.

Na snimku sa jedne nadzorne kamere vidi se da je ubica nosio tamnu odjeću i kačket. Prišao je stolu za kojim je Šaković sjedio sa suprugom, prijateljima i njihovom bebom. Šaković je uspio da ustane od stola i gurne sto kako bi zaštitio prijatelje, ali je metak pogodio Jovanovića. Šaković je istrčao iz lokala, a ubica za njim. Ispalio je smrtonosne hice u leđa Šakoviću.

VEZE

Baković je na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao da se provjeravaju mogućnosti da li je likvidacija Šakovića, u kojoj je slučajno stradao i Jovanović, povezana sa ubistvom Dražena Čađenovića, koji je dva dana ranije ubijen u eksploziji u garaži na Rimskom trgu, prenosi AntenaM.

“Ispitujemo da li su ova dva ubistva povezana, ali u interesu istrage ništa više od toga ne možemo reći”, kazao je Baković, odgovarajući na novinarska pitanja. Nezvanični izvori navode da su ova dva slučaja povezana i da je pucanj u Miloša Šakovića odgovor druge kriminalne grupe za ubistvo Dražena Čađenovića.

Čađenović je bio blizak barskoj kriminalnoj grupi koju, kako policija tvrdi, predvodi Alan Kožar. Ova mafijaška grupa bliska je „škaljarskom klanu“. Istoj kriminalnoj grupi pripada i Jovanović, koji je, prema sumnjama istražitelja, likvidirao Šakovića i Jovanovića. Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović kazao je da su policija i tužilaštvo u veoma kratkom roku predanim radom došli do rezultata koji su doveli do rješavanja ovog teškog krivičnog djela.

JOVANOVIĆ ČUVAO KUĆU KOŽARA

Marko Jovanović, kojeg policija potražuje zbog dvostrukog ubistva u centru Podgorice, obezbjeđivao je kuću Baranina Alana Kožara koji, prema procjeni bezbjednosnih službi, slovi za vođu jednog barskog klana, potvrđeno je “Pobjedi” iz više izvora.

Kožar se, prema nezvaničnim saznanjima tog lista, već nekoliko mjeseci ne nalazi u Crnoj Gori, ali je bio na sahrani Dražena Čađenovića, koji je ubijen na Rimskom trgu u četvrtak veče. Nakon sahrane, Kožar je napustio Crnu Goru. Čađenović je, kako je “Pobjedi” potvrđeno, bio član grupe koju predvodi Kožar, a koja je povezana i sa “škaljarskim klanom”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!