Partija za Gusinje neće podržati Đukanovića: Nisu ispoštovali obaveze iz koalicionog sporazuma

“Kao druga partija po snazi u Skupštini opštine nijesmo adekvatno zastupljeni ni u opštinskoj izbornoj komisiji, ni u skupštinskim odborima i tijelima, ni u izvršnoj vlasti. Na djelu je šikaniranje, diskriminacija i demonstracija sile i samovolje, a predsjednica Opštine i čelnik opštinskog odbora DPS-a Anela Čekić ne nalazi za shodno da sa mnom obavi konsultacije o bilo kojem od tih pitanja. Imajući sve to u vidu, ne vidim koji bi još njihov potez mogao ugroziti taj naš koalicioni sporazum više nego što je on već ugrožen i pitam se zašto bismo imali neku obavezu prema njima. Zato je naš stav da ne damo podršku kandidatu DPS-a prosto iznuđen i tu nema više šta da se kaže”, kazao je Laličić

Rusmin Laličić (Foto: Printscreen/TV Vijesti)

Partija za Gusinje (PzG) saopštila je da na predsjedničkim izborima 15. aprila neće podržati kandidata DPS-a Mila Đukanovića “jer njegova stranka nije ispoštavala obaveze iz koalicionog sporazuma”, piše “Dan”.

Tu informaciju je za „Dan” potvrdio predsjednik PzG Rusmin Laličić, ističući da nemaju obavezu da podrže Đukanovića.

“Nemamo obavezu da na predstojećim izborima za predsjednika Crne Gore podržimo predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, bez obzira što smo mu godinama davali podršku. Razlog je što njegov izborni štab nije našao za shodno da sa nama kao koalicionim partnerima u lokalnoj vlasti obavi neke konsultacije. Na to ih ne obavezuje ni izjava o saradnji koju smo sa DPS-om potpisali 2007. godine, te analogno tome, ni nas ne obavezuje da podržimo njihovog kandidata”, kazao je čelnik stranke koja je u Gusinju u koaliciji sa DPS-om.

Po njegovom sudu, dodatni motiv za ovakvu odluku je i što vrh DPS-a na lokalnom nivou neće da sprovede dogovore sa Partijom za Gusinje. prenosi “Dan”.

“Pri preuzimanju 19 radnika iz Opštine Plav nijednog našeg člana nijesu htjeli preuzeti, ali jesu iz SD, SDP-a i BS-a, što je prelilo čašu u koju oni sami sipaju. Ne vode računa ni o stepenu završene škole, stručnosti, radnom iskustvu i svemu onome što bi trebalo da bude uslov za rad na pojedinim mjestima”, rekao je Laličić.

“ZA NAS NEMA POSLA”

On je istakao ne treba ni pričati o tome kako članovi Partije za Gusinje ne mogu da dobiju posao ni u jednoj državnoj instituciji i ustanovi na prostoru opštine.

“Prinuđeni su da svoje uhljebljenje traže po svijetu. Krajnje je zagonetno kako se iz lokalne uprave odnose prema nama, pogotovo kada se zna da smo u prethodnom sazivu bili najjača parlamentarna stranka u Gusinju, sa deset odbornika, a sada u ovom sazivu druga po snazi, sa šest mjesta u parlamentu”, naveo je Laličić.

Kako je kazao, sva ova politička dešavanja su proizvod odnosa vlasti na lokalnom nivou prema Partiji za Gusinje.

“Kao druga partija po snazi u Skupštini opštine nijesmo adekvatno zastupljeni ni u opštinskoj izbornoj komisiji, ni u skupštinskim odborima i tijelima, ni u izvršnoj vlasti. Na djelu je šikaniranje, diskriminacija i demonstracija sile i samovolje, a predsjednica Opštine i čelnik opštinskog odbora DPS-a Anela Čekić ne nalazi za shodno da sa mnom obavi konsultacije o bilo kojem od tih pitanja. Imajući sve to u vidu, ne vidim koji bi još njihov potez mogao ugroziti taj naš koalicioni sporazum više nego što je on već ugrožen i pitam se zašto bismo imali neku obavezu prema njima. Zato je naš stav da ne damo podršku kandidatu DPS-a prosto iznuđen i tu nema više šta da se kaže”, kazao je Laličić.

Kada je nakon izbora u Gusinju 2016. godine sklopljen koalicioni sporazum PzG sa DPS-om, precizirano je da su imali pet funkcionerskih mjesta, dva savjetnika u Opštini i mjesto upravnika jedne javne ustanove. Takođe, dogovoreno je da, uz preuzimanje 19 radnika iz plavske opštine, a nakon odluke arbitražne komisije o razgraničenju, pet radnika koji budu preuzeti budu iz PzG-a, ali to nije ispoštovano, piše “Dan”.

AA UZ DPS

Odlukom glavnog odbora DPS-a od 19. marta, Đukanović će drugi put u svoj političkoj karijeri biti kandidat za šefa države, a ta kanidatura objavljena je manje od mjesec dana uoči održavanja izbora.
Predsjedništvo Albanske alternative (AA), koja je dio saveza Albanci odlučno, donijelo je odluku da podrži Đukanovića. To su odlučili na sjednici predsjedništva prije dva dana.

“Uvjereni smo da je on personalno garancija evroatlantskih integracija, dobrih odnosa u regionu i multietničke demokratije u Crnoj Gori”, saopštili su iz Albanske alternative.

Oni su uvjereni da je spoljna politika vladajuće koalicije doprinijela poboljšanju i učvršćivanju dobrih odnosa između Crne Gore i Albanije i Kosova.
Iz AA su istakli da su sa DPS-om, koja je njihov koalicioni partner na državnom nivou, ostvarili punopravnu opštinu Tuzi.

“I to je još jedan razlog da podržimo Đukanovića, koji se obavezao kao garant da u septembru raspiše izbore za punopravnu opštinu. Time stavljamo tačku na naše višegodišnje zahtjeve”, rekli su iz Albanske alternative.

RAZMISLIĆE O DRUGOM KANDIDATU

Kako je naveo Rusmin Laličić, što se tiče podrške Partije za Gusinje nekom drugom kandidatu za predsjednika Crne Gore, zasad o tome nije bilo razgovora, ali će narednih dana i to razmotriti i eventualno se odrediti prema tome.

“Zasad je izvjesno da Đukanović nema našu podršku, a šta ćemo preporučiti našem članstvu odlučićemo uskoro na sastanku Glavnog odbora”, kazao je Laličić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!