Kosovska policija privela direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića i sprovela ga u Prištinu (VIDEO)

Ðurić je uhapšen u sali u kojoj je upravo bio počeo “razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu”. Kako su građani Mitrovice pokušali spriječiti ulaz u zgradu, policija je bacila šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Ðurića. U gradu su se oglasile sirene za uzbunu

Foto: Printscreen

Pripadnici interventne jedinice policije Kosova priveli su u ponedjeljak poslije podne, nešto poslije 17:30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.

Zajedno s Ðurićem, uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povrijeđen u pokušaju da se odupre privođenju, javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta.

Ðurića je policija Kosova privela u policijsku stanicu u centru Prištine.

Ðurić je u policijsku stanicu priveden s lisicama na rukama, a snimak privođenja je prenijela Radio-televizija Kosova.

Očekuje se da će protiv Ðurića biti pokrenuta redovna procedura.

U GRADU SE OGLASILE SIRENE ZA UZBUNU

Kancelarija za KiM saopštila je da Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nije uhapšen, iako nije imao dozvolu za ulazak.

Mediji u Prištini su javili da je Selaković imao dozvolu za ulazak na prelazu Merdare, a da se pojavio na Jarinju.

Zato je vraćen, a nije uhapšen.

Ðurić je uhapšen u sali u kojoj je upravo bio počeo “razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu”.

Kako su građani Mitrovice pokušali spriječiti ulaz u zgradu, policija je bacila šok bombe.

Nakon toga su ušli i odveli Ðurića.

U gradu su se oglasile sirene za uzbunu.

Selaković je, prije hapšenja Đurića, izjavio da se neće odustati od traženja “pravog rješenja koje Srbe i Srbiju ne ponižava”.

“RAZGOVOR U OKVIRU UNUTRAŠNJEG DIJALOGA”

“Baš onako kao što mi danas nismo odustali uprkos svim pretnjama, zabranama, kordonima, kontrolama, baš onako kao što nisu uspjeli da nas zaustave da dođemo ovde i da vas čujemo, tako nećemo odustati ni od naše borbe za traženjem pravog, iskonskog rješenja koje Srbe i Srbiju ne ponižava i koje vodi računa o našim državnim i nacionalnim interesima”, istakao je Selaković.

Ðurić i Selaković stigli su u Mitrovicu oko 17:00 sati, kako bi učestvovali u “razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga”. 

Ranije je iz Prištine saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova, zbog izjava kojima “unose nestabilnost u situaciju na sjeveru Kosova”.

Predsjednik Srbije je na tu vijest prošle sedmice rekao da će Ðurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.

Njih dvojicu je ispred Mitrovačkog dvora dočekao gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić.

POLICIJA S DUGIM CIJEVIMA I “FANTOMKAMA”

Vlasti Kosova zabranile su ranije u ponedjeljak ulazak na teritoriju Kosova ministrima iz Srbije Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen Đuriću i Selakoviću, objavili su srpski mediji.

Ðurić i Nikolić su, uprkos zabrani, stigli nešto prije 17:00 sati u Mitrovicu.

Ðurić je poručio da su došli kako bi Srbima prenijeli poruku da Kosovo i sjever Kosova nikada neće biti dio “samoproglašenog Kosova ili ‘velike Albanije'”.

Prema izvještajima Radio-televizije Srbije, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s “fantomkama” na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Mitrovice, kontrolišu promet i putnike.

Kosovska policija prethodno je, oko 11:30 sati, na prelazu Jarinje, onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova posjeta manastirima na Kosovu ranije najavljena.

PACOLI: HAPŠENJE ZA NELEGALAN ULAZAK

“Mislim da se radi o inatu, koji ne vodi ničemu, koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjetu našim manastirima, a ova odluka predstavlja ozbiljan gaf, veliki propust, koji ne pridonosi ukupnoj situaciju”, prenosi Hina izjavu ministra Vukosavljevića.

Policija Kosova je saopštila kasnije da Vukosavljeviću nije bio zabranjen ulazak na Kosovo, već da se on, nakon prelaska linije, sam vratio.

Ističe se i da dozvoljena posjeta ministru Vukosavljeviću nije, kako je planirano, sprovedena na prelazu Merdare, već na Jarinju, na sjeveru.

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da niko nema dozvolu za ulazak na Kosovo – ni Đurić, ni Vulin.

“Ko god uđe na Kosovo ilegalno, biće uhapšen”, naveo je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost za utorak prije podne povodom trenutne situacije i napetosti na Kosovu, objavili su u ponedjeljak prije podne beogradski mediji.

On je u petak u Briselu, nakon sastanka s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem kazao: “Dali – ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici”, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

EK: DIJALOG, A NE ESKALACIJA BILO KOJE VRSTE

“‘Ajd’ da vidim šta ćete da uradite o tom pitanju”, dodao je Vučić.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić ocijenila je da “obje strane moraju poštovati dogovor u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova o posjetama zvaničnika“, prenosi Tanjug.

”Neslaganja u vezi ovog dogovora moraju biti rješavana kroz dijalog, a ne kroz eskalaciju bilo koje vrste”, poručila je Kocijančić.

Srpski zvaničnici podnijeli su zahtjev za ulazak na Kosovo, ali ih je Ministarstvo vanjskih poslova Kosova odbilo, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!