SAD i 14 zemalja EU protjeruju ruske diplomate, Moskva uzvraća udarac

Evropska unija odluku o povlačenju svog ambasadora iz Moskve u znak solidarnosti s Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala donijela je prošle sedmice. Naime, članice Evropske unije u petak su se saglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije koju krive za taj napad, kao i SAD. Rusija odbacuje svaku odgovornost

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o protjerivanju 60 ruskih diplomata iz SAD-a zbog slučaja trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripala u Engleskoj.

Istovremeno, odluku o protjerivanju ruskih diplomata danas je donijelo i 14 zemalja Evropske unije, objavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Evropska unija odluku o povlačenju svog ambasadora iz Moskve u znak solidarnosti s Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala donijela je prošle sedmice. Naime, članice Evropske unije u petak su se saglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije koju krive za taj napad, kao i SAD. Rusija odbacuje svaku odgovornost, piše Jutarnji.hr.

Sergej Skripal (66) i njegova ćerka Julija (33) napadnuti su početkom marta u Engleskoj sovjetskim nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok. Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. je u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6.

Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, a u Moskvi se smatra izdajicom koji je nanio veliku štetu ruskim špijunskim mrežama na kontinentu. On i njegova ćerka još su u bolnici u kritičnom stanju.

Moskva će protjerati najmanje 60 članova osoblja američkih diplomatskih misija u Rusiji, kao odgovor na odluku Vašingtona da protjera ruske diplomate.

To je javio Rojters pozivajući se na Ria Novosti.

Izjavu ruskoj novinskoj agenciji dao je poslanik gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov, zamjenik predsjedavajućeg Odbora za međunarodne poslove.

Ruski vladini zvaničici još se nisu oglasili, javio je Rojters, prenosi b92.net.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!