Zbog krize s podacima korisnika: Facebook za dva dana izgubio oko 50 milijardi dolara

Akcije Facebooka pale su pošto je otkriveno da su privatni podaci miliona korisnika dospjeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je povezana s izbornim štabom predsjednika SAD Donalda Trampa

Foto: Printscreen

Kompanija Facebook izgubila je u prethodna dva dana oko 50 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti zbog krize s podacima korisnika.

Akcije Facebooka pale su pošto je otkriveno da su privatni podaci miliona korisnika dospjeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je povezana s izbornim štabom predsjednika SAD Donalda Trampa.

Tržišna vrijednost Facebooka u petak je bila 537,7 milijardi dolara, da bi na kraju jučerašnjeg dana bila 488,5 milijardi dolara. Akcije Facebooka u petak su vrijedjele 185,09 dolara, a juče 166,67 dolara.

Pred početak današnjeg trgovanja pad je nastavljen.

Situacija s najvećom društvenom mrežom bi se mogla dodatno pogoršati pošto se javljaju pozivi za bojkot ili brisanje naloga #DeleteFacebook i #BoycottFacebook, dok je osnivač kompanije Mark Zakerberg pozvan u britanski i evropski parlament da odgovori na pitanja o zloupotrebi privatnosti.

Dvodnevni pad vrijednosti Facebooka je najgori od jula 2012. godine, odnosno u godini kada su akcije Facenooka ponuđene na incijalnoj javnoj ponudi za 38 dolara, navodi Blumberg. 

Direktor Kembridž analitike Aleksander Niks suspendovan je pošto se pojavio snimak na kome se hvali kako je ta kompanija odigrala ključnu ulogu u Trampovoj pobjedi na izborima 2016. godine i da je odradila “sve podatke, svu analitiku, sve targetiranje”, kao i da je koristila imejl server koji se samouništavao poslije obavljenog posla kako bi se izbrisali tragovi. 

Kembridž analitika negira zloupotrebe, a Trampov štab tvrdi da nije koristio podatke Kembridža čiji je investitor konzervativni američki milijarder Robert Merser, dok je njegov štićenik i bivši Trampov bliski saradnik i šef izbornog štaba Stiven Benon bio potpredsjednik u kompaniji, piše N1.

Uzbunjivač Kristofer Vili otkrio je da je Kembridž analitika početkom 2014. godine preuzela podatke s 50 miliona Facebook profila i tako obmanula tu kompaniju i njene korisnike. Kembridž analitika je napravila sistem koji bi mogao da cilja na kolebljive američke glasače ciljanim marketingom.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!