Zašto američka vojska doživotno zabranjuje pristup svima koji su preboljeli koronu? (VIDEO)

Američki odbrambeni zvaničnik objasnio je za CNN da je zabrana za potencijalne regrute koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa uvedena zbog ograničenih saznanja o “dugoročnim” posljedicama koronavirusa, zbog čega u vojsci postoji zabrinutost da će za takve potencijalne regrute biti potrebni dodatni medicinski pregledi i nalazi. Military Times takođe spekuliše da, s obzirom na ograničena i još nesigurna naučna saznanja koja imamo o Covidu-19, američka vojska želi, barem zasad, izbjeći rizik

Foto: YouTube – Printscreen/Millitary Times

Američke oružane snage su, kao i svi ostali, prisiljene prilagođavanju vanrednim okolnostima usljed pandemije.

Međutim, malo ko je očekivao da će zabraniti pristupanje u vojsku svima koji su preboljeli koronavirus – i to doživotno.

Upravo to se, međutim, navodi u novom memorandumu Zapovjedništva za procesiranje ulaska u američku vojsku (MEPCOM) koji je procurio na internet, nakon čega su ga prenijeli vojni portal Military Times i drugi američki mediji.

“Tokom intervjua o medicinskoj istoriji ili zdravstvenog pregleda istorije Covida-19, potvrđena bilo laboratorijskim testom ili dijagnozom ljekara, trajno je diskvalifikujuća”, piše u ovom memorandumu.

“Oni koji imaju pozitivan nalaz na Covid-19 više ne ispunjavaju uslove za vojnu službu čak ni nakon što se potpuno oporave???”, komentarisao je korisnik Twittera koji je na ovoj društvenoj mreži objavio sporni dokument.

Za diskvalifikaciju se može tražiti izuzeće?

Prema novim, prilično konfuznim pravilima, kod osoba koje se prijavljuju za vojnu službu prvo će se provjeravati potencijalni simptomi Covida-19 poput povišene temperature – ali neće se testirati. Ako kandidat ne prođe tu provjeru, ali nema prethodnu dijagnozu ili pozitivan nalaz, može se vratiti za 14 dana ako ne pokazuje simptome.

Svako kome je dijagnostikovana zaraza koronavirusom čekaće 28 dana nakon dijagnoze prije nego što se može ponovo prijaviti, ali tada će njegova prijava biti označena kao “trajno diskvalifikovana”. Kandidati mogu zatražiti izuzeće od ove diskvalifikacije, ali s obzirom na to da nema nikakvih daljih smjernica o izuzećima za dijagnozu Covida-19, nije jasno na temelju čega će se moći odobriti izuzeće, piše Military Times.

Ipak, izuzeće od medicinske diskvalifikacije izdaje se u američkoj vojsci za čitav niz zdravstvenih problema, od dioptrije do srčanih bolesti.

Portparolka Pentagona Jessica Maxwell potvrdila je za ovaj vojni portal da je dokument autentičan, ali je odbila da objasni zašto dijagnoza koronavirusa znači trajnu – drugim riječima, doživotnu diskvalifikaciju, za razliku od nekih drugih zaraznih bolesti.

Ipak, smjernice su naknadno revidirane na način da su diskvalifikovani samo oni koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa. Uz to, načelnik združene baze američkih oružanih snaga general Mark Milley, rekao je za radio NPR da su te smjernice zasad samo radna verzija.

Razlog: Nepoznate dugoročne posljedice koronavirusa?

Američki odbrambeni zvaničnik objasnio je za CNN da je zabrana za potencijalne regrute koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa uvedena zbog ograničenih saznanja o “dugoročnim” posljedicama koronavirusa, zbog čega u vojsci postoji zabrinutost da će za takve potencijalne regrute biti potrebni dodatni medicinski pregledi i nalazi.

Military Times takođe spekuliše da, s obzirom na ograničena i još nesigurna naučna saznanja koja imamo o Covidu-19, američka vojska želi, barem zasad, izbjeći rizik. Taj rizik može biti trajno oštećenje pluća zbog Covida-19, mogućnost povratka bolesti, čak i kod nekog ko je imao dva uzastopna negativna testa, kao i mogućnost da osoba koja je preboljela trenutnu verziju Covida-19 ipak neće biti potpuno imuna na zarazu u drugom talasu.

Moguće je, barem u teoriji, da ta ponovna zaraza bude još gora, i to baš za one koji su preboljeli Covid-19 u prvom talasu.

Inače, izbijanje koronavirusa dosad je već otkriveno u američkim vojnim bazama Fort Jackson u Južnoj Karolini i u Depou za regrutovanje marinaca u San Dijegu, Kalifornija. To su dvije najveće američke vojne instalacije za pristupanje kopnenoj vojsci i marincima.

Više od 4 hiljade američkih vojnika i mornara već zaraženo

Više od 4 hiljade pripadnika američkih oružanih snaga dosad imalo pozitivan test na novi koronavirus, javlja Washington Times. Samo na nosaču aviona USS Theodore Roosevelt potvrđena je zaraza kod gotovo hiljadu članova posade, a 1.700 ih je u pomorskoj bazi u Guamu u karantinu ili na liječenju.

Izbijanje epidemije koje je stavilo USS Theodore Roosevelt van funkcije pokazalo je koliki rizik za oružane snage sa sobom nose oni koji su zaraženi virusom i prenose ga dalje, ali sami nemaju simptoma. Američka mornarica procjenjuje da je 60% slučajeva na ovom brodu bilo asimptomatično.

Nije jasno znači li to da će svi zaraženi sada biti izbačeni iz američke vojske, odnosno mornarice. A ako neće, nije jasno zbog čega će onda svi kandidati za vojnu službu biti diskvalifikovani iz istog razloga.

U međuvremenu se postavlja pitanje hoće li američke oružane snage imati dovoljan broj novih regruta prije nego što se razvije dovoljno rigorozno i pouzdano testiranje koje bi osiguralo da su regruti koji su preboljeli koronavirus dovoljno zdravi, piše CNN, prenosi Index.hr.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!