Ko je Agan Hodžić, dobrotvor iz Kanade koji je za hranu siromašnima ostavio pola miliona eura

“Radio je kao drvosječa u Kanadi. Pa je onda otvorio jedan mali restoran, pa poslije držao dva motela u Floridi, a onda poslije kupovao stare kuće i renovirao i prodavao i na taj način je stekao taj svoj određeni kapital”, otkriva Enver Ahmetspahić, sestrić Agana Hodžića

Agan Hodžić, Kanađanin rodom iz Bosne i Hercegovine, je testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka za tri narodne kuhinje u toj zemlji.

Agan Hodžić je rođen 1930. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a 20 godina kasnije odlazi u Kanadu, trbuhom za kruhom. Priča to za Televiziju N1 sestrić dobročinitelja koji je nakon smrti 2015. testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka za tri humanitarne organizacije.

“Radio je kao drvosječa u Kanadi. Pa je onda otvorio jedan mali restoran, pa poslije držao dva motela u Floridi, a onda poslije kupovao stare kuće i renovirao i prodavao i na taj način je stekao taj svoj određeni kapital”, otkriva Enver Ahmetspahić.

Jedan dio tog kapitala nakon smrti odlučio je donirati, i to onima kojima je novčana pomoć i te kako potrebna. Njegov sestrić nam kaže kako je Agan tokom svog života uvijek pomagao, kako porodici, tako i siromašnima.

“Kada je vidio kako narod u Bosni i Hercegovini siromašno živi, koliko ima gladnih ljudi, nemoćnih, kako ljudi nemaju posla, a naravno moraju jesti, njegov motiv je bio prije svega da nahrani gladne”, ističe Ahmetspahić.

Narodna kuhinja “Stari Grad” jedna je od tri humanitarne organizacije koja dobija ovu hvale vrijednu donaciju. Inače, u ovu javnu kuhinju svakog dana dolazi 1.023 korisnika.

Dolaze kod tetke Zilhe, koja se prisjetila svog susreta sa dobrotvorom Hodžićem. Bilo je to prije nekoliko godina…

“On je bio u posjeti nama nekoliko puta, u kuhinji, imao je običaj dati ono što se daje za ramazanske dane, zekat. Znali smo popiti i kafu i on je gledao kako radimo”, kaže tetka Zilha.

Taj trud i zalaganje tetke Zilhe i zaposlenih u jenoj narodnoj kuhinji je nagradio. Do sada su dobili 270.000 KM, a ova donacija pomoći će im da za svoje korisnike cijelu godinu osiguraju osnovne prehrambene namirnice.

“Heftična pomoć, mlijeko, mjesečna pomoć i svakodnevna pomoć, čitav hljeb da imaju, a ne po pola, kao do sada , i meso smo povećali”, dodaje tetka Zilha.

A spremili su i humantirane pakete, koje će donirati upravo u mjesto gdje je rođen njihov dobrotvor.

“Tri kombija sa trista paketa će krenuti, okolo njihovog rodnog mjesta, da ti mještani ga se sijete, da je on nekada bio tu, i da rahmet mu predaju, fatihu i šta ko zna”, kaže tetka Zilha.

I u Crvenom krstu Federacije BiH danas brojni pozivi i posjete. Između ostalog stiže i obavijest da je uplaćena nova tranša donacije Agana Hodžića. Nakon prvih 275.000, danas im je uplaćeno još 109.290 KM. No. uz novac je stiglo i uputstvo kako i gdje mora biti utrošen…

“Mi ovdje, rješenjem Opštinskog suda, imamo obavezu da ova sredstva usmjerimo u socijalne potrebe – znači za ono što Crveni krst Federacije radi, a to je prije svega pomoć ugroženim kroz javne kuhinnje. Ne samo Crvenog krsta, nego i druge javne kuhinje. I, naravno, imamo veliki broj ugroženih građana u sredinama gdje nema javnih kuhinja, tako da ćemo i njima kroz određene humanitarne pakete, uručiti ovu pomoć”, poručuje Namik Hodžić, Crveni krst FBiH.

A sve zahvaljujući Aganu Hodžiću, koji je dodijelio najveću humanitanu donciju u BiH ikada. Njegov nećak kaže neka ovo bude i primjer drugima. Pa neka bude.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!