Srbija: Istraga protiv javnih ličnosti, protivnika MMR vakcine

Među najpoznatijim šarlatanima protiv kojih je podnijeta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su: Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović. S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cijele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo cio antivakcinalni lobi jesu doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda

Foto: Printscreen

Više javno tužilaštvo, odjeljenje za visokotehnološki kriminal, pokrenulo je istragu protiv javnih ličnosti protivnika vakcinacije djece, koje su preko Facebooka širile besmislice, izazivale paniku i iznosile netačne informacije o MMR vakcini.

Na taj način uticali su da se smanji obuhvat vakcinisane djece, a sve to je imalo za posljedicu i ima epidmiju morbila, koja uveliko traje u Srbiji.

“Više javno tužilaštvo u Beogradu – odjeljenje za visokotehnološki kriminal postupa u pravcu utvrđivanja krivične odgovornosti više javnih ličnosti protivnika vakcinacije djece i oni su predmet obrade i procesuiranja odjeljenja koje vrši provjere navedenog činjeničnog stanja i prikuplja potrebne dokaze i dokumentaciju kako bi na adekvatan način i u potpunosti pretkrivični postupak bio sproveden i okončan”, stoji u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Navodi se i da ni u ovom, kao ni u bilo kom drugom predmetu, neće biti ustupaka niti izuzetaka u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja onih lica koja su izvršila neko krivično delo, a nakon što budu prikupljeni svi relavantni dokazi i sprovedene i druge procesne radnje tužilaštvo će blagovremeno o tome obavijestiti javnost.

Posljednjih godina protivnici vakcinacije preko sajtova koje su otvorili u svrhu izazivanja panike i iznošenja netačnih informacija šire besmislice o MMR vakcini. Svaki pokušaj epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom oni su osporavali svojom kontrapropagandom. Šireći dezinformacije, proširili su strah i nepovjerenje prema vakcini, a sa njima i klice virusa koji je do sada ubio 12 ljudi.

Protiv 43 takva šarlatana grupa od 270 roditelja podnijela je krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila.

Među najpoznatijim šarlatanima protiv kojih je podnijeta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su: Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović. S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cijele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo cio antivakcinalni lobi jesu doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. Kako kažu, to su morali da učine da bi zaštitili zdravlje nacije i kolektivni imunitet, prenosi “Blic”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!