Marina Abramović sprema operu “Sedam smrti”: Svjesna sam da je ovo posljednji dio mog života

U “Sedam smrti” Marina Abramović će glumiti svoju heroinu Mariju Kalas, koja će umrijeti u sedam opera, uključujući “Madam Baterflaj” i “Tosku”, u kojima glavna junakinja izvršava samoubistvo

Foto: Printscreen

Gotovo 30 godina nakon što je došla na tu ideju, konceptualna umjetnica Marina Abramović napokon će realizovati svoj projekat, operu “Sedam smrti”, koju će režirati i u kojoj će glumiti. Premijeru je najavila 2020. u Minhenu, a namjerava da gostuje i u londonskom Kovent Gardenu.

U “Sedam smrti” Marina Abramović će glumiti svoju heroinu Mariju Kalas, koja će umrijeti u sedam opera, uključujući “Madam Baterflaj” i “Tosku”, u kojima glavna junakinja izvršava samoubistvo.

“Dugo sam razmišljala o toj romantičnoj ideji umiranja zbog ljubavi”, rekla je Abramović, dodajući da je Kalas “umrla od slomljenog srca”.

Originalna zamisao umjetnice bila je da angažuje sedam najvećih filmskih reditelja svijeta, pri čemu bi svaki režirao jednu scenu smrti i kreirao seriju od desetominutnih videa koji bi činili jedinstven film, piše Tportal.hr. Do kraja 2014. u projektu su pristali da učestvuju Roman Polanski, Alehandro Gonzalez Injaritu, Marko Brambila, Đada Kolagrande i Jorgos Lantimos, ali se kasnije obznanilo da Polanski i Injaritu otpadaju.

Scenario za film napisao je norveški pisac Peter Skavlan, koji Abramović sada adaptira za operu.

Umjetnica se u svom radu i ranije bavila temom smrti, prije svega u autobiografskoj predstavi “Život i smrt Marine Abramović” iz 2011.

Tvrdi da je sada, sa 71 godinom, smrtnost tema koja je stalno okupira.

“Svjesna sam da je ovo posljednji dio moga života. Koliko vremena mi je zaista preostalo i kako da ono što sam napravila za života prenesem i ostavim budućim generacijama? Takve stvari me jako okupiraju”, otkrila je Marina Abramović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!