Kalifornijska „zlatna groznica“ trese Crnu Goru: Sve je više onih koji odlaze u SAD da rade na poljima kanabisa

Nemogućnost nalaženja posla kod kuće sa jedne strane, a primamljive visoke dnevne zarade sa druge, stvorili su specifičnu grupu migranata poznatu  kao „trimigranti“, jer rade „trimming“ odnosno šišanje marihuane

Igor je bio odličan student Medicinskog fakulteta, ali i pored toga što je uspješno specijalizirao akušerstvo, koje je deficitarno u njegovom rodnom gradu na sjeveru Crne Gore, nije mogao da se stalno zaposli u bolnici. Prema njegovim riječima, to je zato što u državi vlada partijsko zapošljavanje, koje podrazumijeva i da se „animiraju članovi šire porodice da glasaju na izborima“, ako se želi dobiti ili zadržati posao.

Igor (nije pravo ime) je zato odlučio da okrene novi list i pođe u Kaliforniju, na poziv tamošnjeg prijatelja iz Podgorice. Tamo će se medicinom baviti samo posredno, tj. radiće kao nisko kvalifikovan radnik u okrugu Humboldt, na plantažama marihuane koja je u toj državi legalizovana u medicinske svrhe, a od početka ove godine i u rekreativne.

„Tamo mi je već bio jednom brat od ujaka koji je za pola godine skinuo hipoteku sa kuće u Podgorici i kupio novi auto. Ja takođe imam poveći kredit u banci, a želja mi je, ako ne mogu ostati tamo na duže, da otvorim privatnu ordinaciju u Podgorici“, priča Igor. On vadi posljednju cigaretu iz kutije i kaže: „Evo dokle sam stigao, do kraja“.

Igor je samo jedan od rastućeg broja crnogorskih građana, među kojima ima visoko obrazovanih, koji se spremaju na put ka istoj destinaciji, suočeni sa finansijskim nedaćama, pokazuje istraživanje CIN-CG/BIRN.

Nemogućnost nalaženja posla kod kuće sa jedne strane, a primamljive visoke dnevne zarade sa druge, stvorili su specifičnu grupu migranata poznatu  kao „trimigranti“, jer rade „trimming“ odnosno šišanje marihuane.

Nijedan od devet sagovornika, od kojih su se neki spremali prvi put da krenu, neki su već bili na plantažama, a neki čekali da po drugi put odu, nije želio da govori pod svojim imenom.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!