Preminuo Branko Lukovac

Za ministra MIP-a Crne Gore izabran je 2000. a zatim ministra za međunarodne odnose u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora. Polovinom 2005. godine izabran je za koordinatora Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru. Nakon referenduma kao prvi ambasador Crne Gore u Hrvatskoj završava profesionalnu karijeru

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac preminuo je danas.

Lukovac je rođen u Gornjoj Morači 1944. godine. Nakon školovanja u Somboru odlazi u Beograd gdje završava Ekonomski fakultet i poslijediplomske studije. Nakon angažmana u Savezu socijalističke omladine Jugoslavije, 1972. godine prelazi na mjesto sekretara Komisije za međunarodnu saradnju SSRNj.

Lukovac 1974. preuzima dužnost Generalnog sekretara Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESKO-m. Poslije zemljotresa 1979. godine radi na formiranju budućeg Ministarstva inostranih poslova SR Crne Gore, tada pod nazivom Republički komitet za odnose sa inostranstvom, i ubrzo postaje njegov predsjednik. Nakon završetka mandata ambasadora u Tanzaniji, Vlada SFRJ ga imenuje za pomoćnika ministra inostranih poslova.

Za ministra MIP-a Crne Gore izabran je 2000. a zatim ministra za međunarodne odnose u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora. Polovinom 2005. godine izabran je za koordinatora Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru. Nakon referenduma kao prvi ambasador Crne Gore u Hrvatskoj završava profesionalnu karijeru.

Bio je osnivač i predsjednik Savjeta Igmanske inicijative za Crnu Goru, te potpredsjednik Građanske inicijative (GI) “21. maj” u prethodom mandatu.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!