Al Jazeera: Koji je domet iranskih balističkih raketa

Ranije oslabljen sankcijama, iranski program razvoja projektila je u posljednje vrijeme zabilježio je značajan napredak. Njegova domaća vojno-industrijska baza je odrasla u nastojanju da postane samoodrživa u svojoj proizvodnji projektila

Foto: Al Jazeera

Nakon jučerašnjih osvetničkih iranksih napada na američke baze u Iraku postavlja se pitanje kojim sve oružjem raspolaže Iran.

Ranije oslabljen sankcijama, iranski program razvoja projektila je u posljednje vrijeme zabilježio je značajan napredak. Njegova domaća vojno-industrijska baza je odrasla u nastojanju da postane samoodrživa u svojoj proizvodnji projektila.

Zapadnjački planeri odbrane procjenjuju da u iranskim skladištima ima nešto više od 200 stotine balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa te kako je većina pod kontrolom Čuvara islamske revolucije (IRCG).

Sa dometom do 2.500 kilometara, najnovije rakete, poput Sejjil-2 projektila, imaju čvrsto gorivo, što znači kako im treba manje vremena za lansiranje, a domet im omogućava pogađanje većine meta na Bliskom istoku.

Ono što najviše iznenađuje većinu posmatrača je iranski programa krstarećih raketa, kao što je domaće razvijeni projektil Hoveyzeh, piše Al Jazeera.

Sa dometom od 1.300 kilometara može letjeti skoro u potpunosti neotkriven sve do mete.

Septembarski napadi na naftna postrojenja kompanije Aramco u Saudijskoj Arabiji, za šta su odgovornost preuzeli pobunjenici Husi iz Jemena, koji su saveznici Irana, pokazuju veliku preciznost, a većina raketa je pogodila mete sa velikom preciznošću.

Uspjeh napada pokazuje kako su iranske rakete postale potpuno operativno borbeno oružje.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!