SAD protiv razmjene teritorija između Srbije i Kosova

“Sjedinjene Države su spremne da slušaju, pomognu i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju“

Priština (Foto: Printscreen/YouTube)

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmjenu teritorija, ali su pozvale Kosovo i Srbiju da budu „kreativne u pronalasku rješenja“, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

U izjavi za RSE, ambasada SAD u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom u nedjelju uveče kazao da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da „budu spremni na fleksibilna rješenja koja će omogućiti kompromis“.

Na pitanje RSE-a da li Sjedinjene Države podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj mjeri, američka ambasada je odgovorila da su Sjedinjene Države “spremne da slušaju, pomognu i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju“.

„Ne podržavamo razmjenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rješenja, ali sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rješenja“, dodaje se u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Inače, nakon Beograda, Ron Džonson danas će se u Prištini sastati sa predsjednikom i premijerom Kosova.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!