Počast za djevojku iz Velike Kladuše: Američki grad 21. maj slavi kao Dan Ene Latić

Sa deset godina osvojila je prvo priznanje – postala je prvakinja Amerike, a od tada se nalazi među prve tri pozicije. “Nakon prvog velikog priznanja shvatila sam da je karate moja ljubav i odlučila da mu se maksimalno posvetim. Godine 2008. prvi put sam nastupala s reprezentacijom Amerike u Japanu, osvojila sam zlato u Osaki i bronzu u Tokiju”, govori Ena

Ena Latić iz Velike Kladuše bila je 1998. godine sve osim prosječna trogodišnjakinja.

Ona je, naime, lutke i haljine zamijenila kimonom. Potiče iz sportske porodice – otac Sulejman je bivši jugoslovenski reprezentativac u karateu, od kojeg je Ena i naslijedila ljubav prema ovom sportu.  

BROJNA TAKMIČENJA

“Godinu nakon što smo se doselili u Ameriku, 1999, tata je otvorio karate školu. Tu sam naučila i osnove, a nekoliko godina poslije krenula sam na prva takmičenja”, počinje Ena svoju priču. 

Sa deset godina osvojila je prvo priznanje – postala je prvakinja Amerike, a od tada se nalazi među prve tri pozicije.

“Nakon prvog velikog priznanja shvatila sam da je karate moja ljubav i odlučila da mu se maksimalno posvetim. Godine 2008. prvi put sam nastupala s reprezentacijom Amerike u Japanu, osvojila sam zlato u Osaki i bronzu u Tokiju”, govori Ena, koja je s ocem trenerom nastupala na brojnim državnim, regionalnim i nacionalnim takmičenjima.

OSVOJILA ZLATO

Nakon što je 2013. u Australiji osvojila zlato i srebro na Svjetskom prvenstvu, po povratku u Ameriku dočekali su je rukovodioci grada Oneid Kauntrija, država Njujork, i dodijelili joj prestižno priznanje “Dan Ene Latić, 21. maj u Okrugu Oneida”.

Slobodnog vremena skoro i nema. Pored svakodnevnih treninga, Ena će u maju ove godine diplomirati i tako ostvariti krajnji cilj – povezati dvije najveće ljubavi, karate i sportsku medicinu.

NASTAVAK ŠKOLOVANJA U ŠKOTSKOJ

Rodnu Bosnu i Veliku Kladušu posjeti rijetko. Odmor za novogodišnje praznike provela je radno.

“Bila sam u Donjem Vakufu i trenirala s ekipom iz karate-kluba Reflex. Bilo je nezaboravno iskustvo. Ostatak odmora provela sam u Bihaću i Velikoj Kladuši. Želja mi je bila da posjetim klub u kojem je moj otac trenirao, a zatim sam, zajedno sa svim klubovima iz Velike Kladuše, odradila zajednički trening”, rekla je Ena, prenosi “Avaz”.

Uspješna Ena, pored lova na najbolja svjetska priznanja, planira i odlazak u Škotsku sredinom godine radi nastavka školovanja.

Foto: Avaz

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!