Marković u posjeti Kosovu, Haradinaj ocijenio: Odnosi Kosova i Crne Gore su odlični

“Sa Kosovom nemamo problema, imamo otvorenih pitanja, ali vjerujem da ćemo naći odgovore. Crna Gora je okončala proces razgraničenja i želimo da, kao dobar susjed, pomognemo da se to pitanje riješi. Ne želimo da nas razlike povedu u problem, tražićemo najbolje rješenje. Nijesmo tu da odugovlačimo, mi smo odgovorni ljudi”, rekao je Marković. Haradinaj je kazao da u Skupštini Kosova postoji dobra volja za rješavanje pitanja demarkacije s Crnom Gorom i izrazio uvjerenje “da će se to rješenje iznaći”. Za njega su i crnogorski oficiri u sastavu KFOR-a dobrodošli

Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković večeras je u Prištini izjavio da je počašćen što je prvi crnogorski premijer koji dolazi u posjetu Kosovu i dodao da Crna Gora želi unapređenje dobrosusjedskih odnosa na dobrobit obje zemlje.

Marković je danas popodne doputovao u Prištinu, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kosovu na poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Markovićem ocijenio da su odnosi sa Crnom Gorom odlični.

“Ovo je posjeta koja pokazuje da narodi Crne Gore i Kosova nijesu samo susjedi, već narodi koji se vole i žele da napreduju u evroatlantskoj prespektivi”, kazao je kosovski premijer, prenosi rtcg.me.

Marković je poručio da mu je čast što je u Prištini i može u ime Vlade Crne Gore da potvrdi snažno prijateljstvo dviju država.

“Želimo da dobre odnose unaprijedimo u korist građana Crne Gore i Kosova, želimo da podržimo Kosovo na evroatlantskom putu. Želimo i dobru ekonomsku saradnju i želimo da svoje iskustvo podijelimo s vama”, rekao je Marković, javlja reporter TVCG iz Prištine.

Crna Gora će, poručio je Marković, susjedu pružiti svaku vrste podrške na evropskom putu.

Premijer Crne Gore je poručio kako vjeruje da će ubrzo biti obezbijeđena i pozicija crnogorske zajednice u Ustavu Kosova.

“Sa Kosovom nemamo problema, imamo otvorenih pitanja, ali vjerujem da ćemo naći odgovore. Crna Gora je okončala proces razgraničenja i želimo da, kao dobar susjed, pomognemo da se to pitanje riješi. Ne želimo da nas razlike povedu u problem, tražićemo najbolje rješenje. Nijesmo tu da odugovlačimo, mi smo odgovorni ljudi”, rekao je Marković.

Foto: Vlada Crne Gore

Haradinaj je kazao da u Skupštini Kosova postoji dobra volja za rješavanje pitanja demarkacije s Crnom Gorom i izrazio uvjerenje “da će se to rješenje iznaći”. Za njega su i crnogorski oficiri u sastavu KFOR-a dobrodošli.

Marković je dodao da je to izraz odgovornosti Crne Gore da doprinese regionalnoj stabilnosti, poruka mira sa ispruženim rukama regionu kako bi se obezbijedila stabilnost. 

Govoreći o položaju Crnogoraca na Kosovu, Haradinaj je rekao da su učinjeni neki konkretni koraci na tom planu, da se radi na ostvarivanju akcionog programa koji je usvojila Vlada i da na Kosovu postoji jedinstven stav da se poštuju položaj i zahtjevi Crnogoraca.

“Kašnjenje oko ustavnog uređenja položaja Crnogoraca nijesu kašnjenja zbog našeg neslaganja oko ustavnog uređivanja, već potrebe da se izvrše ustavne promjene”, kazao je Haradinaj.

Marković je najavio da će resorna ministarstva potpisati sporazume o ekonomskoj saradnji i predložio da se veoma brzo uspostavi saradnja dvije privredne komore. Ocijenjeno je da treba unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu.

“Mi se zalažemo za poboljšanje infrastrukture i da naše potencijale učinimo pristupačnijim. Infrastrukturni potencijali treba da budu na vrhu naših odnosa i angažovanja”, kazao je crnogorski premijer.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, delegaciji Crne Gore pred sjedištem Vlade Kosova priređen svečani doček uz najviše državne počasti.

Marković je zahvalio kolegi na pozivu da dođe u posjetu Kosovu.

Foto: Vlada Crne Gore

“Čestitam i predstojeći praznik i obilježavanje 10 godina od proglašenja nezavisnosti”, kazao je Marković.

Predsjednici vlada Crne Gore i Kosova izrazili su spremnost na jačanje privredne saradnje i na uklanjanje biznis barijera.

“Prvi korak je ukidanje osiguranja koje sada dodatno plaćaju vozila iz Crne Gore na Kosovu i sa Kosova u Crnu Goru”, najavili su Marković i Haradinaj.

Marković će se, drugog dana posjete, sastati sa predsjednicima Kosova Hašimom Tačijem i Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Prva posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Kosovu, kako je ocijenjeno, biće prilika za dalje produbljivanje saradnje u bilateralnim odnosima dviju prijateljskih zemalja, putem definisanja konkretnih zajedničkih aktivnosti i projekata čija bi se realizacija mogla očekivati u predstojećem periodu.

“Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković će sa kosovskim zvaničnicima razgovarati o unapređenju saradnje u oblastima od najvišeg državnog interesa i to: ekonomije, infrastrukture, turizma, bezbjednosti granica i prekogranične saradnje. Susreti na najvišem nivou će biti prilika za neposrednu razmjenu mišljenja o aktuelnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim temama u cilju sveukupnog unapređenja odnosa u najboljem interesu dviju država i evroatlantske budućnosti regiona Zapadnog Balkana”, navode u saopštenju.

U delegaciji Crne Gore je i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!