Preminuo crnogorski slikar Boško Odalović

Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Matice crnogorske, DANU, PEN centra. Priredio je više samostalnih, a učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu

Foto: RTCG

Crnogorski slikar, karikaturista i pjesnik Boško Odalović preminuo je večeras u 84. godini.

Odalović je rođen na Grahovu 1935. Završio je Umjetničku školu u Herceg Novom i Višu pedagošku akademiju u Nikšiću. Odalović je bio dugogodišnji radnik RTCG. Za nezavisni nedjeljnik “Monitor” objavio preko hiljadu karikatura od njegovog osnivanja.

Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Matice crnogorske, DANU, PEN centra. Priredio je više samostalnih, a učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada, među kojima su III nagrada, Cetinjski salon jugoslovenske likovne umjetnosti “13. novembar” (1974), Nagrada podgoričkog likovnog salona (1977), Nagrada SO Cetinje, Cetinjski salon jugoslovenske umjetnosti “13. novembar” (1984), Nagrada XIX Hercegnovski zimski salon (1986), Nagrada oslobođenja Titograda “19. decembar”, Trinajestojulska nagrada Republike Crne Gore (1989). Dobitnik je statusa istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore (2010).

Osim slikarstva, bavio se scenografijom i karikaturom, prenosi rtcg.me.

Pisao je poeziju (zbirka pjesama “Granica južnog vjetra”) i aforizme, zastupljen je u više izbora i antologija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!